Otkrivena grobnica iz rimskog perioda u Bjeloperici

U kosjerićkom selu Bjeloperici, pri pripremanju terena za gradnju, otkopan je i deo istorije, zanimljiv i arheolozima užičkog Narodnog muzeja i Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Kraljeva.

Ispod sloja zemlje iskrsnuo je svod grobnice građen od sige i krečnog maltera, za arheologe pomalo iznenađenje jer takve u ovom delu Srbije nisu susretali.

"Utvrdili smo da se radi o kasnoantičkoj odnosno može se reći ranovizantijskoj grobnici. Tu je bilo sukcesivno sahranjivanje. Nađene su, vidljive su za sada golim okom, bez istraživanja, tri lobanje. Sada ćemo videti daljim istraživanjima da li će se doći do nekih značajnijih otkrića", kaže Marina Kotarac, arheolog Narodnog muzeja Užice.

"Može da se pretpostavi da ih ima više, čak i po dojavi. Znači sigurno nije u pitanju samo jedna, već dve - tri, možda i više od tri", kaže Radmila Jović, arheolog Narodnog muzeja Užice.

Tek otkrivena, grobnica je izgleda bila zanimljiva i nekom drugom.

"Nažalost jesu bili ‘radoznalci’ koji su delimično devastirali grobnicu kasnoantičku ili ranovizantijsku", naglašava Radmila Jović. "Šta ćemo dalje da radimo, to je na nama arheolozima, konkretnije na Zavodu za zaštitu spomenika kulture Kraljevo. Oni će odlučiti o daljem toku radova, o daljim istraživanjima i eventualnom stopiranju radova."

U dolini Skrapeža bilo je i ranije nalazišta iz tog perioda, iako se smatra da su nalazi iz kasne antike u ovom kraju prilično šturi. A da li su grobnice i deo nekog naselja koje tek čeka arheologe pokazaće istraživanja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво