Saradnja zadrugara iz Vojvodine i Slovenije bez posrednika?

Na Sajmu poljoprivrede u Gornjoj Radgoni u Sloveniji održan je prvi Forum Zadružnih saveza Slovenije i Vojvodine. Jedna od tema bilo je povećanje robne razmene dveju zemalja koja sada iznosi oko milijardu trista miliona evra.

Robna razmena između Srbije i Slovenije za dve godine povećana je za 30 odsto, a izvozom voća može da se nastavi taj rast. Složena zadruga "Voćar" iz Novog Slankamena već ove sezone može da ponudi jabuke.

"Slovenija je vrlo zahtevno tržište, ona je u Evropskoj uniji i njihovi marketi se snabdevaju iz Italije i Španije, rekao je Nikola Kotarac, iz zadruge "Voćar" iz Novog Slankamena. "Ući na ovo probirno tržište nije lako"

Srpske voćare muči uredba kojom se traži da izvoznik ima kapacitet hladnjače od 500 tona, ali i duge procedure za proveru zdravstvene ispravnosti voća.

To je problem na koji ukazuju i u Sloveniji.

"Da vidimo koje su to prepreke na području fitofarmaceutskih kontrola koje se moraju vršiti na granicama, jer bilo je upozorenja da dosta tvrtki se žali na to, da tu ima puno birokratskih postupaka koji traju jednostavno predugo", navela je Aleksandra Pivec, ministarka poljoprivrede Slovenije.

Revitalizacijom zadrugarstva u Srbiji stvara se mogućnost da zadruge bez posrednika sarađuju sa slovenačkim kolegama.

Jedna od mera pomoći može biti i najavljeni konkurs pokrajinske Vlade.

"Moći će da apliciraju sve zadruge koje podnesu dobar program za razvoj", istakao je Radislav Jovanov, predsednik Zadružnog saveza Vojvodine. "To su bespovratna sredstva, 60 odsto su bespovratna sredstva, znači nisu sredstva namenjena za tekuće poslove."

U Gornjoj Radgoni održan je prvi Forum zadružnih saveza Slovenije i Vojvodine, kome su prisustvovali i predstavnici Ministarstva poljoprivrede Slivnije, kao i Sekretarijata za poljoprivredu i privredu Vojvodine.

broj komentara 0 pošalji komentar