Starinski vez na novi način

Dunja Mrkonjić veze goblene, ali tom starom umeću dodaje lični pečat i moderniji izraz. Njeni radovi, koji su nastali iz hobija, sada joj donose i dodatnu zaradu.

Moglo bi se reći da 24-godišnja Dunja Mrkonjić oživljava staru tradiciju vezenja goblena, ali na jedan moderan način. Motivi nisu unapred određeni i ne postoje šeme, već ih ona sama smišlja, crta i posle prenosi na platno.

Vez je naučila kao srednjoškolka, dok je spremala kostim za nastup tradicionalne igre u baletskoj školi. Interesantno je da je taj ručni rad naučila od tate, a pre godinu dana pretvorila ga je u hobi koji joj donosi dodatnu zaradu.

Dunja kaže da je to opušta. "Interesantno je i kad počnem jedan rad, jedva čekam da ga završim. To me baš ispunjava."

Materijal za rad najčešće nabavlja u inostranstvu, jer je boljeg kvaliteta. Za jedan goblen potrebno joj je do 15 sati veza i najčešće ih pravi po narudžbini.

"Krenula sam prvo da radim neke radove za sebe, i onda su to videli prijatelji i poznanici, dopalo im se i poželeli su da imaju u svom vlasništvu, pa sam krenula da radim po njihovim željama."

Dunja je član pančevačkog Kulturno-umetničkog društva "Abrašević", pa joj je ljubav prema narodnoj tradiciji približila i stare ručne radove. Samo ih je na kreativan način prilagodila svojoj generaciji i savremenom dobu.

"Nisam baš viđala ovako nešto slično u Srbiji, ali ovaj način vezenja je dosta popularan u Evropi i u svetu", navodi Dunja Mrkonjić.

Radovi talentovane Pančevke mogu se videti na društvenim mrežama, a ona već sprema nešto novo, veselo i simpatično, kao i uvek.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи