Dobrila među svojima, između dve diplomatske misije

U rezervatu "Uvac" bilo je desetak ptica, sada ima oko 120 gnezdećih parova sa podmlatkom. Jedna od njih, Dobrila, postala je i medijska zvezda, kada se avionom vratila iz "skitnje" u Turskoj, i ponovo poletela nad rodnim kanjonom.

Prvo je prošetala i iskusno pozirala kamerama, a onda krenula na promotivni let tek da pokaže da nije zaboravila ni zavičaj ni da leti iako se od povratka ugojila čak dva kilograma.

 

"Ja sam joj donosio hranu, hranio je i već sam se sprijateljio s njom, tako da koliko god sam srećan zato što je Dobrila uspešno poletela, ovaj prvi let ovde kod nas ove godine malo sam i tužan zato što se nećemo možda viđati svaki dan", kaže Milivoje Remović, čuvar u Rezervatu prirode "Uvac".

Pošto je brojna kolonija od preko petsto njenih rođaka danas mirovala, smestila se ubrzo na obližnju stenu da ih sačeka opremljena satelitskim odašiljačem koji prati njeno kretanje.

"Mi smo sada dobili podatke po pračenju da su počeli da se vraćaju njena generacija koja je lutala, tako da će imati svoju generaciju supove u poznatom okruženju", kaže dr Saša Marinković, ornitolog Fondacija za zaštitu ptica grabljivica.

Skitajući po Turskoj, Dobrila se pokazala i kao dobar diplomata.

"Ova ptica je udružila institucije iz Srbije i naravno Srbiju udružila s Turskom, i ta međunarodna saradnja pokazala je da zaštita prirode na prostoru Srbije, odnosno u ovom delu Evrope, itekako dobro funkcioniše", kaže Danko Jović, Zavod za zaštitu prirode Srbije.

Sve dok ne napune četiri godine i prođu ih "pubertetske bubice" beloglavi supovi rado skitaju. Ovi uvački stižu i do Izraela, Jemena, a i u ovdašnju koloniju, najveću na Balkanu, neretko navrate gosti iz drugih krajeva.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи