Izložba "Japanizam u Banatu" u Pančevu

U Narodnom muzeju u Pančevu otvorena je izložba "Japanizam u Banatu", gde su publici prikazani eksponati iz zrenjaninskog i pančevačkog muzeja. Izloženi su predmeti od drveta, porcelana i svile.

Kulturna razmena između Jugoslavije i Japana počela je 1969. godine, a muzeji u Zrenjaninu, Pančevu i Kikindi čuvaju predmete nastale u poslednjih pedeset godina. Posetioci izložbe u pančevačkom Narodnom muzeju mogu videti delove nameštaja, pokućstva, ukrasne predmete i slike.

Pošto su Japanci bili najpoznatiji po izradi keramike, porcelana, metala, takvi predmeti su, kako navodi kustos Dejan Vorgić, i najzastupljeniji na izložbi: 

"Ima nešto malo i nameštaja, a tu su i predmeti koji su nastali pod uticajem Japana, kao što je jedan paravan i dizajn za razglednicu za Sokolski slet u Zrenjaninu."

Na predmetima iz Japana dominiraju jarke boje, prizori iz svakodnevnog života i tradicije, biljni i životinjski svet. U Pančevu se čuvaju i slike hramova i ljudi, a najinteresantniji eksponat je paravan.

"Taj paravan je dizajnirao pionir dizajna na ovim prostorima Dragutin Medenjak", objašnjava kustos Dimitrije Jovanov. "To je slika na svili aplicirana na istoricističku konstrukciju. Tipični primenjeni motivi koji se sreću u japanskoj umetnosti."

Japan je dugo bio zemlja zatvorena za ostatak sveta. Evropljani su prvi put upoznali njihovu umetnost na svetskoj izložbi u Beču 1873. godine. Od tada se interesovanje za njihove radove i dizajn ne smanjuje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво