Kad će biti rešen problem zagađenja vazduha u Boru

U posladnja dva meseca građani Bora se često žale na povećano zagađenje vazduha. Merne stanice u gradu i okolini beležile su koncentraciju sumpor-dioksida nekoliko puta veću od dozvoljene.

Od kada je izgrađena nova topionica vazduh u gradu se znatno popravio. Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, 2011. godine bilo je 160 dana sa visokim procentom zagađenja vazduha, dok  je prošle godine bilo jedanaest takvih dana. Međutim, građani su i dalje nezadovoljni.

Gradska uprava Bor je zbog toga danas potpisala Memorandum o saradnji sa Agencijom za zaštitu životne sredine, s ciljem da se poveća broj mernih mesta i unapredi kvalitet vazduha.

"I dalje postoje prekoračenja zagađujućih materija, pre svega ugljen-dioksida u vazduhu", rekao je Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine. "Ako pogledamo kakvo je bilo stanje pre izgradnje nove topionice, kada je bilo i po deset puta više zagađujućih materija tokom godine nego što je dozvoljeno, danas je to dramatično bolje. Mi ćemo ići i korak dalje da se i to smanji, da se popravi voda u Borskoj reci, da se popravi zemljište, da se popravi sistem upravljanja otpadom."

Grad Bor je u poslednje dve godine u budžetu predvideo više od četiri miliona dinara za ekologiju.

"Nama je najbitnije da kroz stručni rad agencije, naravno stručne službe grada Bora u narednom periodu uradimo kompletan monitoring životne sredine u gradu Boru", naglašava gradonačelnik Aleksandar Milikić, "da javno i transparentno, kao i do sada, te podatke prikažemo našim sugrađanima, i na taj način štitimo naše sugrađane, interese naših sugrađana. Pre svega, u pitanju je zdravlje naših ljudi."

Ulaganjem većih sredstava i saradnja sa stručnjacima iz Agencije, veruju u Gradskoj upravi, kvalitet vazduha u gradu biće poboljšan već početkom naredne godine.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи