O umetnosti razgovora i hrane u užičkom "Reflektoru"

U galeriji "Reflektor" u Užicu, otvorene su samostalne izložbe Nine Milivojević i Nikole Radosavljevića, afirmisanih mladih umetnika rođenih u Užicu.

Za prvo predstavljanje sugrađanima Nina Milivojević  je za samostalnu izložbu izabrala radove koji predstavljaju njeno istraživanje odnosa prema hrani, sa dve nove slike nastale nakon master studija.

Milivojevićeva je učesnica brojnih grupnih izložbi širom Srbije, a samostalnom izložbom se pre Užica predstavila u Novom Sadu i Beogradu:

"U crtačkom smislu se bavim više stvarima koje su nekog dnevničkog formata svakodnevnih utisaka, a kroz slike se bavim time kakav čovek ima odnos prema slatkišu, ili nekoj slatkoj hrani primamljivog izgleda i ukusa."

Izložba Nikole Radosavljevića "Počnite da paničite" deo je velikog ciklusa različitih skulptura, videa i objekata pod nazivom "Moramo da razgovaramo", započetog pre četiri godine umetničkom knjigom "Sveta porodica".

"Izložba koja je premijerno izvedena večeras u galeriji ‘Reflektor’ tiče se pokušaja da se uspostavi dijalog sa pojedincem i da se detektuje mesto u kome pojedinac želi da odbrani neka svoja lična svojstva i lične interese", objašnjava Nikola. "Izložba je poliptihalnog formata, odnosno sastoji se od radova koji se mogu čitati zajedno kao celina, samim tim kreiran je ambijent jednog intimnog prostora, a takođe radovi se mogu čitati odvojeno i dati su publici na nekakvo potpuno slobodno čitanje."

I to je pet novih radova dopisanih u umetničku knjigu "Sveta porodica", izlaganoj i nagrađivanoj više puta širom sveta.

Već 18 nagrada i priznanja iz oblasti crteža i grafike je iza Nikole Radosavljevića, koji u septembru brani doktorsku disertaciju. Učestvovao je na više od 150 kolektivnih izložbi u zemlji i inostranstvu, a priredio je trideset samostalnih.

Godine 2016, po izboru urednika rubrike magazina "El", svrstan je među 39 najuspešnijih mladih ljudi u zemlji u oblasti vizuelnih umetnosti. Obe izložbe u galeriji "Reflektor" biće otvorene  do kraja avgusta.

broj komentara 0 pošalji komentar