Kamiona sa jabukama 52 dana na ruskoj granici

Vozač kamiona Srećko Županjac sa tovarom jabuka, od 1. jula čeka na rusko-ukrajinskoj granici. Po njegovim rečima, ruska carina je jabuke - zbog sumnje da deo voća nije iz Srbije nego iz Poljske - nekoliko puta slala na analizu. Srećko gotovo dva meseca živi na carinskom parkingu i nada se da će sutra krenuti za Srbiju.

Kada je krenuo sa tovarom jabuka iz Miokovaca kod Čačka Srećko Županjac nije očekivao problem na granici Rusije i Ukrajine, gde je ostao 52 dana.

"Prodavnica nema, restorana nema, ne može ništa da se kupi ovde na carini, sem da se ode u grad u Pogar koji je najbliži, 21 kilometar odavde", rekao nam je Županjac u telefonskom razgovoru. "Ja znam da vozim jabuke iz Srbije. I znam da je bila na kamionu ajdara koja je istovarena i da je golden ostao na kamionu."

Vlasnik hladnjače "Super frut " iz Miokovaca Predrag Radovanović, koji je stalnom kupcu u Rusiju poslao 19,5 tona jabuka, tvrdi da je u kamionu samo srpska roba. Kaže da ima svu prateću dokumentaciju odnosno fitosanitarne preglede na kvalitet robe, koje rigorozni carinici zahtevaju, i da je sve nesporazum:

"Apsolutno stojimo iza toga da je roba srpskog porekla, što možemo da dokažemo vrlo lako šta i kako i mislim da ni jednog trenutka nije bio spor neki o poreklu robe već to ajde da ga podvedem pod neki nesporazum koji je kasnije presrastao u inat i evo dokle je to došlo."

Povratak u Srbiju kamiondžije iz Kraljeva izvestan je tek kada se uvoznik i izvoznik dogovore ko će platiti kaznu koja može iznositi i do sto hiljada rubalja, odnosno 1.370 evra.

 

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара