O bebi ostavljenoj u bolnici brinu sestre i lekari

Pre dve nedelje u vranjskoj bolnici porodila se žena iz Trgovišta, a bebu je - zbog loše materijalne situacije - ostavila u porodilištvu. Devojčica je zdrava i vitalna. O njoj brinu medicinske sestre i lekari na Odeljenju ginekologije.

Beba Marija ima 17 dana, sestre koje brinu o njoj kažu da je dobra, umiljata, da plače samo kada je gladna.

"To je naša beba, čuvamo je, brinemo se o njoj, i dali smo joj ime", objašnjava Sonja Prijić, nadzorna sestra Dečjeg odeljenja. "Naš posao je težak, ali volim da naglasim i lep. Ipak je to populacija koja ne može da se poredi ni sa čim drugim u medicini. Morate da imate jednostavno osećaj, za decu, pogotovo za te bebe. Svi znamo da će beba lako da raste, za fizički razvoj jeste dovoljno da se beba presvuče i nahrani, za emocionalni razvoj je potrebna ljubav i kontakt."

Ljubav i pažnju dobija u Zdravstvenom centru, prvih mesec dana beba boravi u porodilištu. Bolnica obaveštava Centar za socijalni rad, koji nalazi hraniteljsku porodicu.

"U početku sam mislila da je nepotrebno narušavati nečiju privatnost, i ova beba ima svoju privatnost", kaže dr Ivana Jevtić, šef Odseka neonatologije. "Ali, s druge strane, možda i treba pokrenuti ovu priču iz razloga što ova beba nije izolovana pojava. U svakom porodilištu vi imate barem jednu ostavljenu bebu u ovom trenutku, a da ne pričamo o velikim centrima gde ih ima mnogo više. Ali je mnogo važno što sada sistem funkcioniše sasvim drugačije, što to sada nisu ostavljena, neželjena deca, možda od strane bioloških roditelja da, ali ovde su negovana, mažena, pažena."

Godišnje se u porodilištu u Vranju rodi oko 1.600 beba, onih koje roditelji ostave po rođenju je, prema podacima lekara, četiri ili pet.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи