U Tekerišu obeležena godišnjica Cerske bitke

U spomen-komleksu "Cerska bitka" u Tekerišu, uz državne i vojne počasti, obeležena je 105. godišnjica prve velike pobede Saveznika u Prvom svetskom ratu.

Kada smo naranjiviji, upravo tada smo i najjači i tada najlakše dolazimo do trijumfa, poručeno je i ove godine iz Tekeriša. Svetli primer u istoriji našeg naroda je, kažu, Cerska bitka u kojoj je srpska vojska uspela da pobedi znatno brojniju i nadmoćniju Austrogarsku.

 

"Čudo na Ceru zato nije nikakvo čudo, srpska pobeda se morala dogoditi bez obzira na prednost neprijatelja u ljudstvu i opremi i zato sam uveren da će Srbi i Srbija biti na pravoj strani istorije i u 21.veku", poručio je Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, u Tekerišu. "Neophodno je samo da budemo jedinstveni."

 

Da su Srbi jedinstveni, ma gde god se nalazili pokazali su i građani, i predstavnici brojnih udruženja koji su u Tekeriš došli da odaju počast svojim potomcima i junacima bitke.

"Došli smo iz Semberije", rekla je Petra Vujičić iz Republike Srpske, "naši preci su takođe ratovali na ovim prostorima, evo mi čuvamo tradiciju kao društvo."

Predrag Vujinović je došao iz Crne Gore:

"Došli smo da sa ostalom braćom Srbima obilježimo ovaj značajan datum za srpski narod, da odamo poštu cerskim junacima."

Cerska bitka ostaće zauvek, kažu, upamćena kao jedan od najvećih herojskih događaja koji je zabeležen ne samo u srpskim pesmama i kinematografiji već si izučava i kao deo redovnog gradiva na vojnim akademijama širom sveta.

"Nijedna druga zemlja tokom Velikog rata nije tako skupo platila svoju slobodu kao Srbija, i naš region Jadar, Mačva, Pocerina, celo Podrinje", naglasio je Vidoje Petrović, gradonačelnik Loznice.


Da se prošlost ne zaboravi, a herojski podvizi cerskih junaka zauvek pamte, kao čuvar ostaje spomen-obeležje na kojem piše: "Vaša dela su besmrtna".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
5° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво