Proizvođači suncokreta u Južnom Banatu nezadovoljni otkupnom cenom

U Južnom Banatu uskoro počinje žetva suncokreta. Poljoprivrednici iz Bavaništa, koji očekuju nešto manji rod zbog nepovoljnih vremenskih prilika, nezadovoljni su najavljenom otkupnom cenom od 25 dinara po kilogramu.

Poljoprivrednici iz Bavaništa ove godine su zasejali oko 3.000 hektara suncokreta - za 15 odsto manje nego prošle godine.

Posle setve nastupila je dugotrajna suša, što je uticalo na prinose, a vremenski uslovi nisu bili povoljni ni kasnije, ističe Marko Živanov, poljoprivrednik iz Bavaništa:

"Padale su kiše, posle su smenjivale kiše i sunce, to ne pogoduje suncokretu i bolestima - one su uzele svoj danak.  Prosečno se očekuje manje od tri tone po hektaru."

Ratari nisu zadovoljni ni najavljenom otkupnom cenom od 25 dinara po kilogramu. Svake godine, ističe Jovica Jakšić, iz Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije, imaju isti problem:

"Opet jedan veliki otkupljivač vrši pritisak na ostale da smanje cenu. Država nam je obećala da će biti izvoza za Tursku, da ćemo imati ugovore za inostranstvo, a nema indicija da cena bude manja."

Poljoprivrednicima bi odgovarala otkupna cena od najmanje 35 dinara, jer će bez toga biti na gubitku. Tvrde da se sad više isplati da daješ zemlju u zakup nego da gajiš suncokret.

"Ako uzmemo koštanje semena, repromaterijala, goriva koje je preskupo za nas, bez računanja zakupa, na našu zemlju mi ne možemo da se pokrijemo sa tom cenom", naglašava Stefan Neagić, iz Unije poljoprivrednika Bavanište. "A šta mislite, kad neko nema svoju zemlju i uzima u zakup."

Isto nezadovoljstvo zbog niske najavljene otkupne cene suncokreta izrazili su i ratari iz Pančeva i okolnih sela.

 

 

 

broj komentara 0 pošalji komentar