Proizvođači suncokreta u Južnom Banatu nezadovoljni otkupnom cenom

U Južnom Banatu uskoro počinje žetva suncokreta. Poljoprivrednici iz Bavaništa, koji očekuju nešto manji rod zbog nepovoljnih vremenskih prilika, nezadovoljni su najavljenom otkupnom cenom od 25 dinara po kilogramu.

Poljoprivrednici iz Bavaništa ove godine su zasejali oko 3.000 hektara suncokreta - za 15 odsto manje nego prošle godine.

Posle setve nastupila je dugotrajna suša, što je uticalo na prinose, a vremenski uslovi nisu bili povoljni ni kasnije, ističe Marko Živanov, poljoprivrednik iz Bavaništa:

"Padale su kiše, posle su smenjivale kiše i sunce, to ne pogoduje suncokretu i bolestima - one su uzele svoj danak.  Prosečno se očekuje manje od tri tone po hektaru."

Ratari nisu zadovoljni ni najavljenom otkupnom cenom od 25 dinara po kilogramu. Svake godine, ističe Jovica Jakšić, iz Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije, imaju isti problem:

"Opet jedan veliki otkupljivač vrši pritisak na ostale da smanje cenu. Država nam je obećala da će biti izvoza za Tursku, da ćemo imati ugovore za inostranstvo, a nema indicija da cena bude manja."

Poljoprivrednicima bi odgovarala otkupna cena od najmanje 35 dinara, jer će bez toga biti na gubitku. Tvrde da se sad više isplati da daješ zemlju u zakup nego da gajiš suncokret.

"Ako uzmemo koštanje semena, repromaterijala, goriva koje je preskupo za nas, bez računanja zakupa, na našu zemlju mi ne možemo da se pokrijemo sa tom cenom", naglašava Stefan Neagić, iz Unije poljoprivrednika Bavanište. "A šta mislite, kad neko nema svoju zemlju i uzima u zakup."

Isto nezadovoljstvo zbog niske najavljene otkupne cene suncokreta izrazili su i ratari iz Pančeva i okolnih sela.

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво