Grad Niš preduzetnicima smanjuje taksu za reklame

Gradsko veće u Nišu usvojilo je odluku o oglašavanju na teritoriji grada, kojom se naknade za reklame smanjuju i do 20 puta. Grad na ovaj način želi da stvori bolji poslovni ambijent i smanji opterećenje privrednika.

Od kraja prošle godine privrednici i zanatlije u Nišu su za svoje reklame na firmi morali da plaćaju takse i do 100 dinara po kvadratnom metru dnevno. Neku su zato dobijali i milionske račune.

"120 hiljada za jednu reklamu. Znate šta je to, to je jedan radnik manje u firmi", navodi privrednik Andrija Radojičić.

Grad je ove naknade smanjio za 95% i sada će se maksimalno plaćati 5 dinara dnevno po kvadratnom metru.

"Ovog puta smo svi seli za sto i u zakonskim okvirima, na jedan prihvatljiv način smo došli do nekih pravih rešenja", kaže Goran Popadić iz, Opšteg udruženja samostalnih privrednika i zanatlija.

Privrednici ubuduće neće morati da plaćaju naknade i dobijaju dozvole za sve vrste reklama koje se nalaze u samom izlogu, već samo za one spolja:

"Osnovni izvori u budžetu lokalne samouprave su porez na imovinu i porez na plate i to su realni izvori koji se naplaćuju od zarade, a da su sve takse nešto što se naplaćuje od nečega što nije zarada, već tek treba da se zaradi" smatra Aleksandar Milićević, direktor Regionalne privredne komore.

"Generalno na nivou države postoji praksa da se parafiskalni nameti umanjuju i da se na taj način poslovni ambijent u gradu čini predvidivim", kaže Milan Ranđelović, Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj.

U Nišu posluje oko 7000 preduzetnika i 2500 privrednih društava. Odluka važi za sve domaće i strane firme, osim osiguravajućih kuća i benzinskih pumpi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво