Kuršumlijska banja dobila novog vlasnika

Posle niza neuspešnih privatizacija, Kuršumlijska banja dobila je novog vlasnika. Istraživali smo šta za meštane Banje i Opštinu Kuršumlija znači ponovno oživljavanje banjskog kompleksa i kakvi su planovi kupca.

Malobrojne meštane Kuršumlijske banje, nada da će dočekati ponovo oživljavanje banjskog kompleksa "Žubor", nikada nije napuštala. Kažu da je ova banja žila kucavica celog ovog kraja i da su njene lekovite vode i očuvana priroda, potencijali sa kojima može uspešno da posluje.

"Ja sam stvarno verovala da će jednog dana da proradi i nije mi padalo na pamet da ja kuću prodajem. Moji unuk i snaja već planiraju šta će, kako će da prave, da se dogradi'', kaže Ruža Spalević, iz Kuršumlijske banje.

Ljubiša Bradić, iz istog mesta dodaje: "Otvoriće se radnje trgovinske koje su zatvorene, saobraćaj će se popraviti, autobuske linije, jednostavno svi meštani mogu da očekuju bolje sutra''.

Hotel ,,Žubor'' sa pratećim, porušenim objektima, za 1.415.000 evra, kupila je Kompanija "Planinka'', u okviru koje uspešno posluju Prolom i Lukovska banja.

"Možemo do kraja iduće godine da obnovimo objekte i da ih pustimo u funkciju, time bi uposlili oko sto novih radnika. Ono što je interes Planinke, dugoročni interes Planinke, ali je interes i Opštine Kuršumlija zapošljavanje, direktno zapošljavanje ljudi koji su vezani za turizam'', kaže Radovan Raičević, direktor AD "Planinka'' iz Kuršumlije.

Kako bi se iskoristila lekovita svojstva vode, a banja ponovo počela sa radom potrebna je ozbiljna investicija i stručni kadar.

"Početkom naredne godine primićemo do 80 radnika i odmah ćemo  da ih pošaljemo u Prolom i Lukovsku banju na treninge i edukacije, tako da onog trenutka kada otvorimo objekte imaćemo i spremnu radnu snagu'', kaže Radovan Raičević, direktor AD ,,Planinka'' iz Kuršumlije.

"Ponovnim početkom rada banje će po neko sigurno i da se vrati", veruje Radoljub Vidić, predsednik Opštine Kuršumlija. "Ovi koji su tu će naći uposlenje i uopšte očekujem jednu bolju klimu u Kuršumliji što se tiče zapošljavanja i novih radnih mesta, biće verovatno još neka investicija''

U banji je nakada godišnje boravilo više od 10 hiljada gostiju, koji su ovde lečili kostobolju, reumu i sterilitet.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара