Seoski turizam u smederevskom kraju

Interesovanje za lokalne tradicije i običaje i želja da se bar deo odmora provede u očuvanoj prirodi, podstiču razvoj ruralnog turizma svuda u svetu. Uprkos naporima mnogih, taj proces je kod nas nešto sporiji pa sela u Srbiji još ne privlače značajniji broj gostiju.

Srbija nema seoske destinacije koje mogu da privuku više stotina hiljada gostiju godišnje, poput velikih turističkih centara. Retka prilika za veći broj poseta su manifestacije koje se održavaju u ruralnim sredinama. U selima u okolini Smedereva ih često organizuju, ali im je za ozbiljnije ulaganje u seoski turizam, kažu, potrebna značajnija podrška države.

 

"Mislim da moramo mi sami da malo preuzmemo tu ideju u selu, da sami nešto napravimo i da sami taj vašar oživimo i vratimo Selevcu sjaj. Naravno da bez finansijske pomoći, materijalne i bilo kakvog drugog aganžmana ne može ništa da se napravi", kaže Dejan Jeremić, iz Udruženja "Selevačka prasijada".

Uslova za razvoj seoskog turizma u smederevskom kraju ima. Neophodno je više ulagati u promociju.

"Svakako da može, ne da može, nego mora, jer sve što radimo, radimo na mišiće, a vidite koliko nam je naroda danas ovde, jer mi smo u selu željni manifestacija, željni provoda, volimo da radimo, ali volimo i da se zabavimo", navodi Branko Milanović, iz organizacionog odbora 19.Bostanijade.

U zemljama u razvoju, ova vrsta turizma važan je izvor prihoda, naročito stanovnicima ruralnih područja koji se ne bave poljoprivredom. Značajna je i za promociju turističkih potencijala Srbije i van njenih granica.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 10. мај 2024.
13° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара