Stočari u Mačvi zabrinuti zbog pojave afričke kuge

Pojava afričke kuge svinja u Srbiji zabrinula je mačvanske stočare koji su poznati po toj proizvodnji. U sprovođenju preventivnih mera na svojim imanjima, očekuju pomoć države.

U mačvanskim oborima je oko 250. 000 tovoljenika, a kapaciteti su znatno veći. Nesigurnu proizvodnju u kojoj su gubici česti, prema rečima stočara, dodatno je ugrozila pojava afričke kuge svinja.

"To će samo doprineti da se još više smanji proizvodnja", smatra Milan Madžarević, stočar iz Štitara.

"Ja sam mnogo zabrinut, pošto je cele godine katastrofalna cena svinja, sad ako bude još gore, onda smo propali načisto", kaže Milan Gajić, stočar iz Jevremovca.

Preventiva je najvažnija, kažu veterinari. Za ovu bolest ne postoji vakcina.

"Zabranjeno je držanje svinja na otvorenom, jer ovde da bi se bolest proširila, moramo imati u prvom trenutku kontakt zaraženih i zdravih životinja. Čim su svinje na otvorenom, moramo sprečiti kontakt divljih sa domaćim životinjama. Obavezne su biosigurnosne mere na farmama, nezavisno da li su to velike farme ili male, postoje mere kojih se odgajivači moraju pridržavati. Kontrolisani ulaz i ljudi i životinja na farme, dezinfekcija prevoznih sredstava, dezinfekcija odeće obuće, kako radnika tako i veterinara'', navodi Marko Ruvidić iz Veterinarske stanice u Šapcu.

Svako uginiće svinja na imanju, stočari su u obavezi da prijave nadležnima.

"Klinička slika kod afričke kuge svinja se karakteriše depresijom, anoreksijom. Životinje slabije uzimaju hranu, ono što prvo vlasnici primećuju. Zatim, primećuju da životinje nesigurno hodaju, skupljaju se u gomili. Ono što je sledeći klinički znak da je povišena temepratura koja ide i do 42 stepena, pojavljuju se krvarenja, na koži, najčešće na perifernim delovima kože, na ušima, na njušci, na repu i nogama. To je sve ono što vlasnici prvo mogu da primete, samim tim i da kontaktiraju nadležnog veterinara", objašnjava Marko Ruvidić iz Veterinarske stanice u Šapcu.

Pored mera dezinfekcije, stočarima se savetuju da svinje ne hrane pomijama, već proverenom kvalitetnom stočnom hranom.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво