Završava se nasip na Savi kod Šapca

Izgradnja novog nasipa na Savi kod Šapca na najproblematičnijoj deonici od Drenovca do Čevrntije se privodi kraju. U toku su radovi na poslednjih 500 metara.

Na mestu starog nasipa kod Čevrntije rov dubok i do 5 metara, a nataložena zemlja sada samo prilaz za bagere i kamione. Na izgradnji poslednje deonice obaloutvrde uz Savu, svakodnevno je dvadesetak građevinskih mašina.

"Jedna mašina skida humus, druga ide u iskop, treća ide u iskop, raznošenje zemlje, nabijanje zemlje. Baš je komplikovan, ljudi to ne shvataju, veliki su gubici zemlje i veliki je to posao", objašnjava bagerista Marko Makević.

Počelo se od Drenovca prošlog leta i do sada je u više od 4,5 kilometra novog nasipa ugrađeno preko million kubika materijala. Sigurna zaštita od Save gradi se po najvišim standardima.

"Ovaj nasip se radi pola od peska od nekoherentnog materijala, pola od zemlje koherentnog materijala, radi se u slojevima mi imamo 14 - 15 slojeva koji su ispitani, određena zbijenost postoji u tehničkim uslovima", navodi Duško Vujković, šef gradilišta.

Samo u dužni metar jednog sloja ugradi se 15 do 20 kubika materijala. Za neophodnu zemlju otkupljenja je njiva uz reku. Za radnike iz Drenovca, posao na nasipu je vise od gradjevinskog izazova.

"Lakše je raditi i boriti se za svoje selo i lični dohodak i raditi za selo da se obezbedimo svi skupa, normalno je da ćemo biti sigurniji, 100% sigurniji, normalno da ćemo spavati mirno ne samo ja, nego ceo Drenovac i Šabac", kaže Zoran Jovanović, radnik iz Drenovca.

Investicijom Evropske unije, do kraja godine Drenovac i Čevrntiju spajaće nov nasip viši za 1,2 metra i duplo širi. Sigurna zaštita od Save i poplava za oko 30.000 hektaraa oranica i 150.000 stanovnika šabačkog kraja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 01. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво