Voćnjacima potrebna dodatna nega

U okolini Smedereva, zbog visokih temperatura, voćkama je potrebna dodatna pažnja i nega kako bi se sačuvao rod. Procenjuje se da će rod biti umanjen za tridesetak procenata.

Visoke temperature smetaju i voću. Boban Marković, inženjer voćarstva iz Suvodola kod Smedereva, redovno obilazi voćnjak i prati vremensku prognozu.

Marković se nada se kiši:

"Ovako visoke temperature mogu da dovedu i do oštećenja na samim biljkama i plodovima. Ta oštećenja mogu da se ogledaju u vidu pojava ožerotina na drvenastom delu, ali i na plodu. Ako bude kiše biće blagorodno, ako bude grada, tržište je izuzetno probirljivo."

Ovogodišnji rod jabuka mogao bi biti umanjen i za trećinu.

"Ako u narednom periodu, kao što najavljuju imamo kišu, u svakom slučaju imamo i pad temperature, dobićemo popravku vodnog režima u zemljištu i sa treće strane, uz sve to, trebalo bi sa jedne strane da popravimo kvalitet, a sa druge strane i količinu koju beremo."

Postavljanje sistema za navodnjavanje i protivgradnih mreža moglo bi da umanji nepovoljan uticaj nepogoda, ali se ulaganje - s obzirom na nisku cenu otkupa, kaže Marković - ne isplati.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи