Stiže hrana s juga, onlajn i oflajn

U saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Smart kolektivom, Koka-kola sistem pokrenuo je jedinstveni program "Stižemo s juga" kojim će podržati poslovanje malih proizvođača hrane na jugu zemlje.

U kuhinji "Radanske ruže" u Lebanu širi se miris pečenih paprika. Kraj užarenih šporeta su osam sati dnevno.

Nije lako ali ove žene vole svoj posao, priželjkuju da ga imaju i više jer im je to jedini izvor prihoda. Trenutno ih je devet, a kada proizvodnja ajvara bude u jeku angažovaće još tridesetak žena.

Posla ima, kaže Dobrica Jović, ali su i plate solidne, tako da su zadovoljne. 

Slatka, džemovi, specijaliteti od paprika i paradajza. U 2015. godini kada je osnovana "Ruža" proizveli su tonu hrane. U ovoj godini očekuju pedeset tona, polovina od toga biće organski ajvar koji izvoze u Austriju.

"Ako budemo imali dobro i stabilno tržište da povećamo obim proizvodnje, možemo da radimo tokom cele godine", ističe Slobodanka Pavlović, organizatorka proizvodnje u "Radanskoj ruži".

I u vranjskom porodičnom preduzeću "Nanin recept s juga" sve se radi ručno. Iako postoji tek dve godine već se prepoznaje po kvalitetu proizvoda.

Šumsko voće od kojeg spremaju slatka stiže sa Vlasine. Tu je i program od povrća. Ove godine isporučiće tržitu 10.000 teglica zdrave hrane. U radionici je svakog dana pet žena.

Ljiljana Stojanović kaže da je ostala bez zaposlenja:

"Imam 53 godine, tako da mi ovaj posao puno znači."

U "Naninom receptu s juga", kaže Jelena Janković, imaju saradnice, žene koje peku i ljušte papriku u svojim domaćinstvima. U sezoni obično  angažuju 30 do 50 žena.

Na jugu Srbije ima više od stotinu malih proizvođača hrane po tradicionalnoj recepturi. U planu je osnivanje velike zadruge. U tome će im pomoći Regionalna privredna komora u Leskovcu koja je zaslužna i za brendiranje proizvoda. I od projekta "Stižemo sa juga" očekivanja su velika.

"Da im pomognemo da urade dobar marketing, da im urade da tu robu mogu da otkupe i da je prodaju po velikim marketima upravo gde se ova roba najviše i traži", objašnjava Goran Jović, direktor Privredne komore za Jablanički i Pčinjski okrug.

Proizvođači zimnice, sušenog voća, brašna, začina, čajeva. Odabrano je devet preduzetnika koji će osim preko nove veb-platforme  "Stižemo sa juga", svoje proizvode promovisati i prodavati u okviru karavana koji će obići deset gradova u Srbiji.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
25° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара