Užička tvrđava dostupnija turistima

Užička srednjovekovna tvrđava oduvek je budila znatiželju i divljenje, a poslednjih godina Užičani su odlučili da je ožive i približe turistima. Posle arheoloških i konzervatorskih radova, na redu je i rekonstrukcija dela tvrđave.

Smešten na steni, sa tri strane okružen rekom, užički Stari grad o čijoj istoriji ima nepoznanica, važio je u srednjem veku za teško osvojiv.

 

Pouzdano se zna da je tvrđava postojala u 14. veku a njen najpoznatiji gospodar bio je Nikola Altomanović, mlad i hrabar, tada najmoćniji u srpskom carstvu,  sve dok ga knez Lazar i bosanski ban Tvrtko uz pomoć ugarske vojske nisu porazili.

Posle toga istorija grada je jednako burna ali i poznatija, jer postaje zanimljiv putopiscima, ističe Stanojka Milivojević, istoričarka u užičkom Narodnom muzeju:

Tako je decenijama grad menjao gospodare sve dok ga nije osvojio Mehmed Drugi Osvajač prilikom pohoda na Bosnu 1463. godine, o čemu saznajemo od Hadži kalfe,  iz putopisa krajem 17. veka, i Evlije Čelebije koji jasno opisuje taj događaj.

Austrijski putopisac, novinar i arheolog Feliks Kanic nije izostavio opis naše tvrđave.

Upravo su austrijske skice i planovi poslužili za njegovo oživljavanje. Poslednjih godina rađena je konzervacija gornjeg grada, sada je na redu i rekonstrukcija kule, citadele i kazamata,  kao i konzervacija ostalih delova, čime polako dobija obrise srednjovekovne tvrđave.

Sa Starog grada se pruža najlepši pogled na Užice, ali i na put kojim svakodnevno prolaze hiljade turista. Ideja i namera je da bar neki od njih svrate ovde.

Za to se sprema i najkraća veza.

"Mi smo još pre godinu dana krenuli s idejom, ove godine završili idejno rešenje i ušli u projektovanje izgradnje pešačkog mosta koji treba s državnog puta da sve zainteresovane turiste i posetitelje komotno, preko pešačkog mosta koji će biti dug 110 metara, dovede ovde na tvrđavu i time u velikoj meri stvori preduslove za dalju komercijalnu valorizaciju ne same tvrđave već delova oko tvrđave", navodi Nemanja Nešić, pomoćnik gradonačelnika Užica.

Most će stizati ispod tvrđve a sam stari grad biće rezervisan za kulturu, stare zanate i istoriju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво