Zlatiborska apiterapija

Zlatiborac Sreten Obradović višedecenijsko porodično iskustvo i tradicionalnu proizvodnju meda prilagodio je apiterapiji. Korišćenje pčelinjih proizvoda i udisanje vazduha iz košnica je drevna metoda, spoj znanja zapadne i istočne medicine.

Višemilionsko, vredno društvo, upravo je stiglo u zimovnik sa, ove sezone, jedine paše u Banatu. I mada je za njih ovo bila jedna od lošijih godina, pčele su obezbedile zimnicu i za sebe i za ljude.

"Na ovim velikim ramovima med ne kaplje, to je njihovo, to mi pčelari ne diramo", objašnjava Sreten Obradović, pčelar sa Zlatibora. "A ovo su donele za nas i ovaj med će se cediti."

Sa prosečno četiri tone meda godišnje iz 150 košnica, i uz uvek nova saznanja, Sreten je otišao korak dalje u tradicionalnom načinu pčelarenja. Dvanaest košnica za inhalaciju prilagodio je drevnoj apiterapiji, preventivnom lečenju uz primenu pčelinjih proizvoda:

"Udisanjem vazduha iz košnica pojačavamo svoj imuni sistem. Tu je vosak koji pčele stvaraju, propolis, pčelinji lepak… to je lek budućnosti."

"Ovo je veoma korisno", kaže Ratomir Milić, profesor sociologije sporta iz Beograda, "meni barem prija, dobro je pre svega za moj kardiovaskularni sistem ili, narodski, za srce."

Branimir Jovanović iz Beograda tu je već nekoliko dana: "Svaki dan dolazim, udišem, osećam se zdravije, čistije."

I mada je sa izgradnjom api-komore, kako kaže, do sada postigao maksimum u ovoj oblasti, Sreten i dalje istražuje, uči i nastoji da novine primeni u svom pčelinjaku.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво