Otvaranje deonice Koridora 11 od Čačka do Beograda

Odbrojavaju se dani do otvaranje deonice Koridora 11 od Čačka do Beograda, a počeli su i radovi na kraku prema Požegi, rodnom kraju Miloša Obrenovića čije će ime nositi taj auto-put.

Mašine rade na pristupnoj komunikaciji za graditelje koji će, dovršetkom izgradnje Koridora 11 iz pravca Čačka, povezati požeški kraj sa prestonicom. Drvoseče kažu da nije lako po vrućini, ali imaju dobar motiv, jer će krčenjem šuma ugraditi i svoj rad u buduću trasu auto-puta.

"Sve što se uradi, sve valja. Svima će to valjati, prvo meni, pa svima ostalima. Šta god se uradi u ovoj zemlji valja", kaže Veljko Petrović iz Arilja.

Žitelji Pilatovića podržavaju gradnju auto-puta koji će proći kroz njihovo selo, ali kažu da četrnaest godina zbog toga žive u neizvesnosti. Za sada su samo neki vlasnici parcela sklopili ugovore sa graditeljima o privremenom zakupu njihovog zemljišta na tri godine.

"Niti možemo šta da zidamo, da pravimo, da podižemo kredite, da nešto o obnavljamo, oko kuće. Ništa nam se neće priznati, jer je to sve uslikano", objašnjava Dragan Majstorović iz Pilatovića.

"Normalno da treba, ali ne mogu da kažem da ne treba. Da li je to moglo da se pomera, da ne uzima ovde prvoklasnu zemlju, maltene celo selo se, da kažem, uništava".

Kojom će trasom auto-put proći kroz Pilatoviće? Odgovor na to pitanje meštani čekaju četrnaest godina.

"Ja bih rekla da Srbija čeka uopšte Koridor 11 bar jedno dvadeset i više godina. I takođe bih rekla da taj koridor nije postojao do pre nekoliko godina. Jedina deonica na Koridoru 11 koja je postojala, bila je na žalost napravljena od blata, to je Ub - Lajkovac deonica", kaže Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva.

"Ako ljude interesuje eksproprijacija, ako ih interesuju njihove parcele mogu da dođu u Puteve Srbije i mi ćemo da im kažemo da li kroz njihovu parcelu prolazi put ili ne prolazi", objašnjava Zoran Drobnjak, direktor JP "Putevi Srbije".

U Gornjoj Dobrinji, rodnom selu Miloša Obrenoviću, čije će ime nositi Koridor 11, raduju se dolasku auto-puta. Ovih dana stigli su prvi kilometri asfalta, koji prolaze i pored mesta gde je rođen budući srpski knjaz.

"Put voda i struja, to ti je glavno za seljaka da ostane to. A ostalu mehanizaciju, to se trudimo s našim velikim radom, to kupujemo. Ali te tri stavke. Došla nam je rzavska ovde voda, došao nam je sad put, asfalt. Ako Bog da auto put će doći i on za dve godine, to nam dosta znači za naš kraj", kaže Predrag Vasilijević iz Gornje Dobrinje.

S obzirom na to koliko je izgradnja ove deonice Koridoru 11 kompleksna, procene su da će radovi trajati tri godine. A od Požege put bi trebalo da se račva ka Bosni i Crnoj Gori. Novi afalt u Miloševoj Dobrinji već je počeo da privlači turiste, a od auto-puta očekuje se i brži razvoj tog dela Srbije.

 

 

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво