Vasina torta u gastronomskoj ponudi Paraćina

U mnogim domaćinstvima, Vasina torta je omiljena poslastica. Ova autentična srpska torta nastala je u Paraćinu početkom prošlog veka kao znak zahvalnosti jedne tašte zetu koji je svoju ženu na porođaj odveo u Beč i tako joj spasao život. Vasinu tortu, kao brend, želi da promoviše i turistička organizacija Paraćina.

Umutiti dobro pet belanaca u polučvrsti šam, pa postepeno dodavati jednu po jednu kašiku šećera uz neprestano mućenje - ovako počinje originalni recept za Vasinu tortu koji prati neobična priča o tome kako je nastala.

Gospodin Vasa Čokrljan, ugledni Paraćinac, oženio se gospojicom Jelenom i bio presrećan kada je saznao da će uskoro postati otac.

„Lekari u Paraćinu i Beogradu rekli su da će porođaj biti težak i da je možda bolje da odu negde dalje. On je odveo svoju suprugu u Beč i otuda se Jelena vratila još lepša, sa lepom i zdravom bebom", kaže Sofija Miković iz Turističke organizacije Paraćina.

U znak zahvalnosti zetu, tašta je osmislila poslasticu kojom je iz tada dalekog Beča dočekala svoje najmilije i nazvala je Vasina torta. Od početka prošlog veka kada je nastala Vasina torta, do danas, recept se nije mnogo promenio. Ipak, današnjim domaćicama je lakše, jer umesto žice za mućenje imaju mikser, a i narandže mogu da se kupe u svakoj radnji.

Sastojci koji su početkom prošlog veka bili teško dostupni domaćicama, ali i činjenica da se torta pravi dva dana, izdvajaju ovu poslasticu od drugih.

"Vasinu tortu nije teško napraviti, samo ako imate dobar recept i ako volite da pravite kolače", kaže Radica Jelić, kuvarica.

Paraćinci vole Vasinu tortu zato što, na svojevrstan način, predstavlja njihov grad.

"Obično im ponudimo veliki izbor torti, predložimo Vasinu tortu kao brend Paraćina i na njima je odluka, ali Vasinu najčešće nose kao poklon", kaže Zorica Simić, poslastičarka.

Turistička organizacija grada Vasinu tortu već je uvrstila u gastronomsku ponudu Paraćina.

„Mi neumorno radimo na tome da što veći broj ljudi upoznamo sa istorijatom Vasine torte, sa receptom i da kažem da je poslužimo i da je probaju", kaže Aljoša Gligorijević, drektor Turističke organizacije Paraćina.

Kada nekom prilikom okusite Vasinu tortu, znajte da je u ukus badema, oraha i narandže utkana ljubav i poštovanje tašte prema zetu, što ovu poslasticu izdvaja od drugih.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво