Tršić mesto za upoznavanje sa srpskim jezikom i kulturom

Otvaranjem Obrazovno-kulturnog centra "Vuk Karadžić" u Tršić su počeli da pristižu slavisti iz celog sveta, ali i učenici iz škola širom Srbije koji i tokom raspusta proučavaju sprski jezik i kulturu.

Od početka godine Tršić je posetilo 50 hiljada ljudi. Reč je uglavnom o turistima koji ovde dolaze na jednodevni izlet ili vikend, kao i o đačkim ekskurzijama.

Pored toga, Tršić je u poslednje dve godine otkako je otvoren Obrazovno-kulturni centar, za koji kažu da je u oblasti društvenih nauka podjednako važan kao i Petnica u prirodnim, postao i i mesto u kojem se izučava i neguje naše kulturno nasleđe.

S tim u vezi ovde trenutno boravi oko 50 učenika srednjih škola iz naše zemlje, ali i Republike Srpske koji u okviru škole nacionalnih nauka pohađaju kurseve srpskog jezika i kulture, ali i folkloristke.

Ono što je posebno zanimljivo jeste da su u stalnom kontaktu sa loklanim stanovništvom koje ovde još uvek čuva tradiciju i neguje običaje.

"Moram reći da smo imali zaista učesnike bez preterivanja iz celog sveta kroz te likovne kolonije, kroz skupove slavista, kroz lektorske radionice, tako da smo imali sigurno preko tri hiljade gostiju što iz zemlje, ali i ne manje i iz inostranstva", kaže Aleksandra Purić, direktor Obrazovno - kulturnog centra "Vuk Karadžić".

"Naša želja je bila da ovo bude mesto gde će neke vannastavne aktivnosti moći da se odvijaju, a naša želja grada je da naše bogato kulturno naslađe stavimo u funkciju lokalnog ekonomskog razvoja i nadamo se da smo u ove dve godine u tome i uspeli", navodi Ljubinko Đokić, pomoćnik gradonačelnika Loznice.

Tršić je takođe i nezaobilazno mesto svih gostiju koji dolaze u naš kraj, te će se tako već ovog vikenda sa srpskim jezikom i kulturom upoznati i mladi ljudi iz Meksika, Bugarske i Rumunije koji će učestvovati na Međunarodnom festivalu folklora.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи