Vršačkim vinogradima ne smeta vrućina

Visoke temperature prethodnih dana nisu našteteile grožđu na najvećem vinogorju u zemlji, smeštenom na više od dve hiljade hektara podno vršačkog brega. Zasadi su u dobrom stanju, a iako je pretilo da će nakon kišnog prolećnog perioda, berba biti pomerena za septembar, to se neće desiti, pa se vršački vinogradari polako pripremaju za berbu.

Tropski talas možda je napravio probleme ratarima, ali ne i grožđu. Sunčani dani u kombinaciji sa vetrom doprineli su bržem sazrevanju i podizanju nivoa šećera u bobici, pa će grožđe biti slađe, a vino kvalitetnije.

Znatno više problema vinogradarima napavio je kišni period tokom kasnog proleća i početkom leta, zbog kojeg su verovali da će ovogodišnja berba starovati kasnije. Ipak, zahvaljujući upravo sunčanim danima u julu i početkom avgusta, berba neće kasniti

"Ništa ovo nije ekstremna godina imaćemo negde u proseku i sam početak , datum početka berbe , u zavisnosti od sorata a i sam kvantitet i kvalitet berbe- sve je to na nivou višegodišnjeg proseka", kaže vinogradar Ivan Milanović.

Trenutno se u najvećem vinogorju u zemlji pripremaju za berbu, koja će po prognozama početi za desetak dana, ranim sortama, a potrajaće sve do kraja oktobra. Problem radne snage za male vinogradare i dalje stoji dok su ove godine u firmi vršački vinogradi donkle uspeli da se snadju za dovoljna broj radnika

"Za berbu smo dogovorili oko 100-120 ljudi i standardno imamo na smeštaju naše grupe koje su tu, radimo sa dva kombajna koji su spremni, remontovani, tako da ako iole bude pristojna jesen očekujem da ćemo, uvek bude problema i muke, ali mislim da ćemo berbu uspešno završiti", navodi Petra Milanovi Krajovan, izvršni direktor firme Vrsacki vinogradi.

Očekuje se da će berba muskat otonela početi između 20. i 25.avgusta, a onda će se do kraja oktobra brati traminac, sovinjon burgundac i druge kasne sorte.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво