Vrućine: Lekari savetuju oprez

Tokom jučerašnjeg i današnjeg dana povećan je broj poziva službama Hitne pomoći. Lekari savetuju odgovorno ponašanje i redovno osvežavanje.

Građani Požarevca uživaju u početku pravog leta. Tvrde da znaju kako da se nose sa vrelim danima.

„Ako se ustane ujutru ranije da se odradi neštu. U podne kad je najgore, malo odmorimo. I opet uveče da se zahladi, da počnemo nešto da radimo. Pijemo vodu, jedemo voće, sve što ima dosta vode da ne dehidriramo. Sklanjamo se sa sunca ako ne idemo na bazen. Nije strašno. Bilo je gorih dana. Osveženje je tu, kafići su tu. Hladna voda, sladoled", kažu Požarevljani.

Podaci hitne pomoći pokazuju da se građani ipak ne pridržavaju onoga što znaju, jer su u julu primili sto poziva više nego u maju ove godine.

"Mlade osobe često ne doručkuju, slabo unose tečnost i mlađi i stariji. Stariji ponekad preskoče jutarnju terapiju. Sve to ima uticaj", kaže Gordana Kanđalos, načelnica Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Požarevac.

Dermatolozi smatraju da su adolescenti posebno ugroženi, a deca do dve godine ne treba da budu na suncu, čak ni na bazenu ili moru.

"Jer je koža do dve godine života u potpunosti drugačija od kože odraslih. Ona ima vrlo male odbrambene mehanizme", kaže Marina Đorđević, specijalista dermatovenerologije.

Najbolja zaštita za kožu je nošenje naočara sa u-ve filterima, šešira sa širokim obodima, dugih rukava i nogavica, uz redovno nanošenje krema za sunčanje.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи