Izgradnja kanalizacije u Izvoru kod Pirota

U pirotskom selu Izvor u toku su radovi na uvođenju kanalizacione i zameni vodovodne mreže. Iako ovaj projekat podrazumeva i finasijsko učešće meštana u iznosu od 120.000 dinara po domaćinstvu, zadovoljni su, kažu, što će u 21. veku imati normalne uslove za život.

Nekoliko stotina metara kanalizacione mreže u selu Izvor nadomak Pirota, već je urađeno,a priključci su stigli do prvih kuća. Tako će septičke jame i svi problemi vezani za njihovo održavanje, uskoro postati prošlost.

"Sa septičkim jamama smo imali dosta problema. Napune se, treba da se prazne, nema gde da se napravi sledeća jama, da bi bila prelivna. Muči se narod, jedno, drugo, ovo je spas za nas, samo je trebalo da bude malo ranije", kaže Miodrag Najdanović iz Izvora.

Grad Pirot, uključujući i sela, 99,9% je pokriven kanalizacionom mrežom. Izvor je šesto veliko selo koje će uskoro rešiti ovaj problem.

"Do sada je urađeno oko 600 metara kanalizacione mreže, od ukupno pet hiljada metara, koliko je predviđeno projektom. Vrednost ovog projekta je negde oko osamdeset miliona dinara. Predhodno smo uradili postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda, da ne bi zagađivali reku Nišavu", kaže Zoran Nikolić, direktor JP "Vodovod i kanalizacija", Pirot.

"Imamo značajna ulaganja, preko šezdeset miliona dinara za podsticaj i ulaganje u poljoprivredu. Pored toga, pravimo višegodišnje planove da svake godine imamo značajna ulaganja u infrastrukturu", objašnjava Vladan Vasić, gradonačelnik Pirota.

"Pretpostavljam da će Izvor postati jedno od atraktivnijih mesta, boljih mesta za življenje. Pošto već imamo izvestan broj ljudi koji dolaze ovamo, kupuju napuštena imanja, kupuju stare kuće", objašnjava Ljubiša Ćirić, predsednik saveta MZ Izvor.

U pirotskom vodovodu ističu da su za uvođenje kanalizacione mreže zainteresovani i meštani udaljenijih naselja, a dosadašnja iskustva su pokazala da inicijativa i dobra saradnja daju rezultate u vidu unapređenja kvaliteta života u selima.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво