Navodnjavanje jeftinije od suše

Visoke temperature i sušni periodi ne prave problema poljoprivrednicima koji zalivaju svoje njive. Među njima je i porodica Tufegdžić iz Štitara kod Šapca. Najveći uzgajivači povrća u Mačvi su računicom sistema za navodnjavanje kap po kap uvećali prinose, a dobru praksu primenjuju i na kukuruzu i soji.

Na 27 hektara oranica Tufegdžići su postavili preko 300 kilometara trake za navodnjavanje. Prvi put u Mačvi kupus se u Štitaru zaliva kap po kap. Ne gledaju u nebo, za rod domaćini ne brinu, očekuju do 100 tona po hektaru.

"Dnevno sa ovim motorom možete da navodnjavate do 5 hektara, da angažujete jednog čoveka, tri četiri sata najviše dnevno i da ćete potrošiti tridesetak litara benzina ili nafte", kaže Dušan Tufegdžić iz Štitara.

Ulaganje u druge sisteme je skuplje, utrošak goriva znatno veći, znatno više i ljudi na njivi.

"Lakše je 90 odsto i kvalitetnije možda još više od toga, što ne dolazi voda u dodir sa biljkama, što puštaš prehranu kroz sisteme, mogu da se proizvedu veći prinosi i može ko je mnogo vredan, il malo bar dva useva da proizvede", navodi Momčilo Tufegdžić iz Štitara.

Sa hektara ove godine imaju zato 80 tona krompira, i lubenica je dobro rodila. Uz trud kažu vode se i računicom. Zbog isplativosti su prvi pre dve godine trake za nalivanje stavili i u zasade kukuruza i soje.

"Ulaganja po hektaru kukuruza su 26.000 dinara po hektaru u sistem navodnjavanja kap po kap. Od čega imate 60 odsto povraćaja subvencija od države na laterale odnosno na sistem za nakapajuću traku i opštini Šabac pošto radimo projjekat za navodnjavanje ratarskih kultura krenuli smo ove godine, imate 100 evra po hektaru subvencija opštine, tako da praktično vas ne košta ništa, ni jednog dinara", kaže Dušan Tufegdžić iz Štitara.

Poljoprivredna matematika Tufegdžija kaže da se uz njihov način navodnjavanja, kukuruz uvek isplati a prinos siguran od 13 do 15 tona. Dobru praksu primenile su i komšije. Pored njihovih 8 hektara, trake u kukuruznim poljima su ove godine na više od 100 hektara u šabačkom kraju.

 

 

broj komentara 0 pošalji komentar