Pirot: Kako se čuvaju i štite kameni spomenici

U muzeju Ponišavlja u Pirotu u toku je letnja škola konzervacije kamena. U radu škole učestvuju arhitekte i studenti iz Srbije, Bugarske, Egipta i Irana. Organizator je fondacija "Arhitekta Aleksandar Radović".

Nadgrobni spomenik iz Otomanskog perioda već decenijama se čuva u muzeju Ponišavlja. Prvi put je, zahvaljujući Mehdiju Pirajatiju, arhitekti i konzervatoru iz Irana, pročitan i preveden zapis.

"Znam da čitam arapski jezik i to mi pomaže da protumačim natpise na spomenicima iz nekadašnjeg Otomanskog carstva. Ovo je primer klasičnog teksta. Ja sam ekspert za iransko kulturno nasleđe i ovde sam došao da razmenim znanje sa kolegama", kaže Mehdi Pirajati, arhitekta iz Irana.

Zub vremena uništio je mnoge kamene spomenike. Njihovi ostaci danas su izazov za mlade konzervatore.

"S obzirom da sam vrlo zaiteresovana za konzervaciju i restauraciju u arhitekturi ovo iskustvo je vrlo značajno. Radimo različite stvari koje su bitne za nasleđe", navodi arhitekta Milica Surla.

"U Srbiji učim o različitim stilovima u arhitekturi i kulturi. Najviše me interesuje konzervacija u arhitekturi, posebno drevni spomenici. O tome učimo veoma detaljno", navodi Šuruk Farahat, arhitekta iz Egipta.

Kameni predmeti u muzeju Ponišavlja skladište se već decenijama. Bogata zbirka, osim najvažnijih antičkih spomenika, do sada nije obrađena. Posle ove radionice svaki predmet dobiće svojevrsnu ličnu kartu.

"Pravimo dokumentaciju, fotografije, tehničke crteže, prepisujemo natpise koji se nalaze na tim spomenicima ukoliko ih ima. Sve to će ostati trajno u muzeju i u našoj zbirciza istraživače koji budu želeli da se bave ovom oblašću u budućnosti", navodi Elena Vasić, upravitelj fondacije "Arhitekta Aleksandar Radović".

Zahvaljujući konzervatorskoj radionici spomenik iz turskog perioda i jedan rimski stub ponovo će zablistati starim sjajem.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи