Procenjuje se šteta od nevremena u Blacu

Snažno nevreme koje je prethodnog vikenda pogodilo Toplički okrug, najviše štete napravilo je blačkoj opštini gde su oštećeni mnogi objekti i stradala skoro čitava letina, zbog čega je uvedena vanredna situacija.

Posledice nevremena, koje ne pamte mnoge generacije u Blacu, polako se saniraju. Ekipe JKP I ED još uvek uklanjaju polomljena stabla i oborene vodove i bandere. Najviše štete bilo je na zgradi Doma Zdravlja, sa koje je oluja odnela krov, a voda prodrla u objekat, što je zahtevalo hitnu sanaciju.

"Zalaganjem skoro svih zaposlenih uspeli smo da otklonimo posledice nevremena i preduzeli mere da zaštitimo objekat i krenuli u realizaciju. Stručne komisije iz lokalne komisije su nas obilazile i krenule u pisanje i pravljenje specifikacije radova koji treba da se izvedu na zgradi Doma zdravlja", kaže, Radoljub Dunjić, direktor Doma Zdravlja u Blacu.

Slobodan Bogićević iz Suvog Dola, kod Blaca, jedan je od stanovnika ove opštine kome je nevreme pričinilo najveću štetu na objektu. Kuću, koju je teškom mukom gradio svojim rukama, a u koju je trebalo uskoro da se useli, moraće da popravlja.

"Najviše mi izašla opština u susret, bili su u subotu odmah na licu mesta i predsednik opštine i obećano mi je za sanaciju krova i crep", navodi Slobodan Bogićević iz sela Suvo Do kod Blaca.

"Šteta je ogromna. Što se tiče građevinskih objekata, oko hiljadu objekata je pretrpelo veće ili manje štete. Šteta u poljoprivredi je isto velika, oko 70 odsto roda je skoro uništeno, 14 hiljada stabala šljive je uništeno, 1.500 stabala jabuke uništeno, oko 2000 stabala višanja", kaže Milan Ćurčić, predsednik opštine Blace.

Opština Blace iz budžetskih rezervi izdvojila je sredstva za pomoć ugroženima, od kojih je kupljeno 7,5 hiljada crepova i drvena građa za sanaciju krovova objekata, ali to nije dovoljno, pa su se za pomoć obratili i Vladi Republike Srbije.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво