Pančevački ribolovci od deponije napravili ekološku oazu

Tri godine su ribolovci iz Starčeva preuređivali divlju deponiju na izlasku iz sela. Sada je to zelena, ekološka oaza namenjena meštanima, ali i onima koju žele da predahnu od puta.

Od dva hektara zemljišta sa kojeg su često do sela dopirali i neprijatni mirisi ribolovci su napravili prijatno mesto za odmor i druženje izgradili su letnjikovac, dečije igralište sa ljuljaškama i klackalicama, uredili su priobalje reke Nadel i posadili 80 stabala sibirskog bresta. Na otvaranje eko-parka pozvali su decu da se takmiče u pecanju, a za sve učesnike obezbedili su i simbolične nagrade.

"Treba nam više ovakvih skupova, jer deca mog uzrasta mnogo vremena provode pored kompjutera, umesto da idu napolje. Došao sam iz susedne Omoljice iz Šaran društva i lepo je bilo. Priroda je prelepa. I ja imam vikendicu u Banatskom Brestovcu i svakog vikenda idem na pecanje. Najviše mi se svidelo to što sam imala društvo i što sam mogla da pecam. Dobio sam pehar, majicu i pecaljku i sve mi se jako sviđa", kažu mališani.

Ribolovci su uspeli u svojoj nameri da ulepšaju deo svog sela, a najveća im je želja da što više meštana slobodno vreme provodi na uređenoj zelenoj površini pored reke.

"Nije to samo za nas, već i za bicikliste koji ovuda često prolaze, da imaju gde da svrate i odmore, a nama je ovaj prostor kao naseljenom mestu sa 8.000 stanovnika bio preko potreban", kaže Zoran Vasiljković iz USR „Nadel" Starčevo.

Starčevci će imati još mnogo posla, jer žele da postave još nekoliko letnjikovaca, ali i da posade oko 200 stabala različitog drveća što će dodatno ukrasiti ekopark i doprineti čistijem vazduhu u selu koje se nalazi samo nekoliko kilometara od Rafinerije nafte u Pančevu.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво