Povređeni pas čeka vlasnika

Povređeni pas mešanac, koga su nedavno pronašle devojke u Banatskom Novom Selu izazvao je brojne reakcije na društvenim mrežama. Zbog slomljene kičme, neophodna mu je hitna hirurška intervencija. Potrebno je i udomljenje, kako bi se što pre oporavio posle zahvata.

Milana i njena drugarica su pre nekoliko dana pronašle teško povređenog psa. Pozvale su Zoohigijenu iz Pančeva i jednogodišnji mešanac je sada zbrinut kod veterinara.

 

„Pas je bio maltene polumrtav. Dali smo mu hranu i vodu, on je krenuo za nama, pa smo shvatili da su mu oduzete zadnje noge", priča Milana Lukaić.

Psu je verovatno slomljena kičma i potreban mu je pregled ortopeda i operacija, što nije moguće uraditi u Pančevu.

"Pas jede, raspoložen je, samo je evidentno u bolovima, zato mu dajemo analgetike. Ima povredu na prednjoj šapi, koju smo zbrinuli", objašnjava Kamenko Marinković,veterinar.

Ako operacija ne uspe, rešenje su kolica za zadnje noge. U svakom slučaju, psu je porteban neko da ga preuzme pre i posle intervencije.

 

„Na svu sreću, javio se donator koji je voljan da pokrije troškove te kompleksne orperacije u Beogradu, gde ima specijalizovanih ortopeda", dodaje Milana Lukaić.

„Volonteri koje mi imamo su zaposleni i ne mogu da mu posvete punu pažnju, ovde treba neko ko može da ga primi i posveti mu svu pažnju, ili da se skupi novac i nađe neki pansion", kaže Zora Kolarski, Udruženje ljubitelja životinja „Ekolibrijum".

Ovog psa je verovatno vlasnik izbacio, a protiv toga i protiv trovanja životinja lutalica protestovali su građani Pančeva. Kažu da inspekcijeske službe nisu dovoljnio efikasne.

„Imamo Zakon koji nalaže da svaka životinja treba da bude čipovana i vakcinisana, a samo 25-30% vlasnika je to uradilo. Postoji propisana kazna koja se ne primenjuje, ljudi prolaze s nekim opomenama", smatra Željko Stojčić, učesnik protesta

Udruženja upozoravaju da je sve više izbačenih životinja na ulici i da ne stižu da intervenišu. U Pančevu je u poslednjih mesec i po dana otrovano više od 70 pasa i mačaka, a taj otrov može biti opasan i za ljude.



Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи