Obuka planinskih vodiča na Jadovniku

Na planini Jadovnik stasala je još jedna generacija planinarskih vodiča Srbije. U Nacionalnom centru za vodiče na Sopotnici, nedaleko od Prijepolja, 37 planinara završilo je letnju obuku.

Spuštanje niz stenu velikog vodopada na Sopotnici deo je završnog ispita za planinarske vodiče. Potrebno je mnogo teorijskog znanja, poznavanja alpinističke tehnike i hrabrosti.

"Sve je vrlo bitno za organizovanje i pripremu svih onih naših planinara koji žele da šetaju sa nama, pripremu grupe. Na prvom mestu, isključivo smo se bazirali na bezbednosti", kaže Dimčo Gulevski, polaznik obuke iz Novog Sada.

"Planinarski vodič je neko ko ljudima diže svest o planinarenju, o prirodi, o ekološkoj temi uopšte, o treningu, zdravom načinu života", objašnjava Ivana Ivančević, polaznik obuke iz Stare Pazove.

"Bez timskog rada ne postoji mogućnost da se bezbedno ode u planinu jer da bi otišli u planinu potrebno je najmanje dvoje ljudi da odu a samimim tim rad je neophodan da bi upešno realizovali određenu akciju za koju smo se pripremali", kaže Jovica Radović, polaznik obuke iz Ljubovije.

Planinari su na obuci naučili da čitaju topografsku kartu, odrede azimut, ukažu prvu pomoć povređenom, vežu alpinističke čvorove, odrede strane sveta, prepoznaju oblake koji donose nevreme.

"Ovo je 22. klasa od 2007. godine kada je služba osnovana. Školuju se po novom modelu, u skladu sa Zakonom o sportu Republike Srbije i standardima Međunarodne alpinističke federacije", kaže Zoran Kontić, načelnik Službe vodiča.

"Naši sportski vodiči utiču na to da se sportsko rekreativne aktivnosti Planinarskog saveza Srbije odvijaju bezbedno i uspešno. Oni su ti koji naše članove, preko 17.000 članova Planinarskog saveza Srbije, bezbedno vode do planinskih vrhova i nazad kući", objašnjava Iso Planić, predsednik Planinarskog saveza Srbije.

Na Sopotnici je počelo opremanje stene za via feratu čime će se kompletirati Nacionalni planinski centar u Srbiji, gde je kroz više od dve decenije obuku završilo preko 700 planinarskih vodiča."

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи