Takmičenje u pečenju prasića u Selevcu

Na 2. "Selevačkoj prasijadi" više od 60 ekipa iz raznih krajeva Srbije takmičilo se u pečenju prasića. Posetioci ovog sela kod Smederevske Palanke uživali su u raznovrsnom programu, a za farmere je to bila prilika da razmene iskustva.

Srbija uvozi 30.000 tona svinjskog mesa. Naši stočari tvrde da to ugrožava njihovu proizvodnju, iako je uvozno meso lošijeg kvaliteta od domaćeg, i da je zbog toga potrebna stroža kontrola.

"Kada se pojavi na tržištu velika količina mesa, onda velika je ponuda", kaže Miško Kostić. "A mi možda imamo kvalitetnije meso od onog što se uvozi. Oni uvoze nekontrolisano, sve i svašta."

"Pa nama ne, jer mi nismo veliki proizvođači, ali mi naše što proizvedemo, sami u našoj pečenjari prodamo, tako da nama ništa to ne smeta", ističe Milan Bajčić.

Sajam zdrave hrane, domaće radinosti, smotra folklora i takmičenje u pečenju prasića, samo su deo programa "Prasijade" u Selevcu. Takmičari su pokazali veliko umeće u pečenju prasića, a iskustvo i kvalitet mesa su, kažu, presudni za pobedu. Da biste imali dobro meso, potebno je mnogo truda i ulaganja, koji se nekome isplate, nekome ne.

"Veruj mi da je teško opstati na ovom tržištu sa ovom cenom od 200 dinara", kaže Kostić, "mi, proizvođači koji se time bavimo možemo a pokrijemo nulu, to nam je čista nula."

"Normalna stvar, pa pogledajte samo cenu koncentrata i svega ostalog."

Sve zavisi od perioda, naglašava Bojan Jovičić. Cena je nekad dobra, nekad loša, ali se napravi neka sredina.

Milan Bajčić, kaže da je uzgoj svinja njihov porodični posao, i da se isplati.

Tradicija uzgoja svinja u našoj zemlji, prema novim informacijama, neće biti ugrožena, jer već od novembra, meso iz Srbije putuje u Kinu, a "Selevačka prasijada" ostaje promoter kvalitetnog domaćeg mesa.

 

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи