Sa zmijama oprezno i bez straha

Kada lepo vreme izmami zmije,najviše posla ima Vladica Stanković iz Udruženje za zaštitu gmizavaca i životne sredine. Po pozivu meštana, odlazi na teren sa Komunalnom policijom, pronalazi ih u bunarima, kućama, školama, u automobilima. Nedavno je u dvorištu kuće pronašao poskoka.

Vladica Stanković svoje znanje deli sa sugrađanima i savetuje im kako da se ponašaju prema njima.

Nedavno uhvaćene zmije, smuka, smukulju ili lažnu šarku, i svog ljubimca pitona Đoleta, Vladica je pokazao deci i starijima, kojima je preneo podatke o vrstama zmija i njihovim navikama.

Petra Ranđelović iz Vranja kaže da je naučila da u njenom kraju ima deset različitih vrsta zmija:

"Sedam vrsta nisu otrovne, tri jesu, a najotrovnija je zmija poskok."

Važna lekcija za decu je da u prirodi izbegavaju zmije, da se sklone. Otrovnice su kraće, poskok i šarka imaju karakteristične romboidne, odnosno cikcak šare.

"Lepo je da se deca oslobode", kaže naš sagovornik, "mi nismo imali prilike da se suočimo sa zmijama, uvek smo znali da su opasne i da treba da se sklonimo."

Neki su prvi put dodirnuli pravu zmiju: "Nije baš opasna, ali malo se plašim."

Komunalna policija već sedmu sezonu sarađuje sa Udruženjem za zaštitu gmizavaca, po pozivu, odlaze zajedno na teren, organizuju predavanja, ističe Ivica Tašković:

"Veoma bitan parametar koliko doprinose ove edukacije jeste podatak koji smo dobili od Zdravstvenog centra - prošle godine je bilo za 42 procenta manje ujeda nego pretprošle godine."

"Mi imamo neki nametnuti strah, koji je od ranije, što od starijih, što zbog nekih filmova", kaže Vladica Stanković, iz Udruženje za zaštitu gmizavacai. "Zbog tog nametnutog straha želimo da razgovaramo, držimo edukaciju u školama."

Udruženje za zaštitu gmizavaca ima stotinu intervencija u sezoni, samo 5-7 odsto odnosi se na zmije otrovnice koje se, nakon pronalaska i hvatanja, vraćaju u prirodnu sredinu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи