Oprezno sa traktorom u saobraćaju

Pojačan intenzitet saobraćaja tokom leta, alkohol, nepoštovanje propisa, ali i veliki broj poljoprivrednih mašina na putevima uzrok su povećanog broja saobraćajnih nesreća. Samo u Banatu prošle nedelje desetak udesa, neki i sa kobnim posledicama po povređene.

Radovan Sivčev, poljoprivednik iz Kikinde proverava svoj traktor pred odlazak na njivu. Do oranice ima desetak kilometara i on je jedan od brojih paora na banatskim putevima tokom perioda ratarskih radova.

Poljoprivredne mašine predstavljaju faktor visokog rizika u javnom saobraćaju, a po podacima Ministarstva unutrašnjih poslova na putevima Republike Srbije ima više od 1.100.000 traktora i pokretnih mašina.

Oni učestvuju sa alarmantnih 55-65 odsto u izazivanju svih saobraćajnih udesa sa nesrećnim posledicama.

"Prvo proverim svetla, žmigavce, pozicije i tako dalje, a kada ga ugasim i sada 'oću opet ponovo da krenem a nema svetlo, onda sam stavio tu na traktor trokut, na prikolice one male trokutove, napred belo, tako da je sada sve osvetljeno.Eto!", objašnjava Radovan Sivčev, poljoprivrednik iz Kikinde.-

"Najvažnije je da je ispravan kada izlazi iz dvorišta i kad se uključuje na put. Je l' mi drumom kada idemo moramo da skrenemo levo-desno, ali je opasno i kada se uključujemo u saobraćaj", smatra Milivoj Šibul, poljoprivrednik iz Kikinde.

Analize pokazuju da se nesreće sa poljoprivednim mašinama i saobraćajne nezgode najviše događaju danima vikenda od 17-20 časova, najčešće zbog neprilagođene brzine i neispravne signalizacije.

"Saobraćajna policija u Zrenjaninu vrši pojačanu kontrolu vozača traktora i drugih radnih mašina za izvođenje poljoprivrednih radova na području Srednjebanatskog okruga. Najčešći prekršaji koje čini ova kategorija vozača su neispravnost svetlosno signalnih uređaja, nepropisno smešten teret i nekorišćenje žutog rotacionog ili trepćućeg svetla. Od početka godine otkriveno je i snakcionisano 37 prekršaja te vrste" kaže Valerija Čanji iz Policijska uprave u Zrenjaninu.

U Vojvodini su aktuelni žetveni radovi i transport letine, povećan je broj poljoprivrednih mašina na putevima, pa stoga svim vozačima upozorenje za dodatni oprez u saobraćaju.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
20° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се