Slikarsko druženje u Crepaji

Grupa umetnika iz Crepaje poslednjih pet godina organizuje likovnu koloniju, sa idejom da predstavi lepote Banata i spoji slikarstvo sa muzikom i literaturom. Ove godine učestvovalo je 30 slikara, vajara i fotografa iz Srbije i inostranstva.

Leto je vreme kada mnogi slikari posećuju likovne kolonije, jer im to donosi druženje i razmenu iskustava sa kolegama, ali pre svega inspiraciju.

Banatska ravnica privukla je peti put umetnike u Crepaju, gde su nedelju dana stvarali u interesantnom ambijentu, u prostranom dvorištu seoske kuće, gde postoji i muzička scena.

"Ambijent je jako lepo urađen, ima mini zoo vrt, dvorište je popločano ciglom, sve su prirodni materijali, drvo, svuda su biljke okolo", kaže Ljubica Šakić, slikarka iz Grocke.

"Uglavnom slikam pejzaž, tako da mi je i Banat inspirativan. Ima lepe predele, tu je ravnica, žitna polja", navodi Dragiša Simeonović, slikar iz Žagubice.

Letnje kolonije dobra su prilika za umetnike da usavrše svoj zanat.

"Prvo imate šansu da vidite druge tehnike, a još ako imate sreće da u svojoj tehnici imate majstora, onda uvek možete nešto da naučite. Oni mogu dobrovoljno da pomognu, a nešto i „ukradete", neke zanatske cake", smatra Janko Laco, slikar iz Zrenjanina.

Dobra organizacija likovne kolonije dovela je u Crepaju i slikare iz inostranstva, iz Australije i Rusije.

"Ja radim pejzaž. Slikao sam i Pančevo, reku Tamiš, Vojvodina cela mi je lepa. Bio sam i u Kanjiži i Subotici i volim da radim sa srpskim umetnicima", kaže Anatolij Ivankin, slikar iz Moskve.

"Ovde se održavaju i književne večeri, predstave, muzičke večeri, tako da je to jedan sklop umetnosti u širem smislu i ljudi se osećaju ovde jako prijatno", navodi Ivan Karafilovski, slikar i organizator kolonije.

Slikare su posećivali i meštani Crepaje, a svi zajedno su uživali u kocertima lokalnih bendova.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво