Srbija i Republika Srpska zajedno rekonstruišu pešački most na Drini kod Zvornika

Dve države, dva grada i jedan narod spaja most kralja Aleksandra Karođorđevića čija će rekonstrukcija posle pola veka početi u narednih nekoliko dana. Time će meštani Malog Zvornika sa desne i Zvornika sa leve obale Drine dobiti sigurniji prelaz.

Do sedamdesetih godina prošlog veka most kralja Aleksandra bio je jedina veza Beograda sa Sarajevom. Danas je otvoren samo sa pešake. Život meštana sa obe strane reke, bez njega bi bio nezamisliv. Most je, ne samo najkraća veza između dva grada, već i simbol zajedništva.

"Ljudi sa jedne i sa druge strane međusobno se smatraju jednakima, tako da taj most više predstavlja nešto što nas spaja, a ne nešto što nas razdvaja", kaže Boško Ristić, iz Malog Zvornika.

"Znači nam mnogo, ovi građani Zvornika Malog i Zvornika ne mogu zamisliti život bez ovog mosta", ističe Cvijan Đapanović, iz Zvornika.

Radovi na mostu počeće 12. avgusta, zajedničkim sredstvima grada Zvornika i Vlade Republike Srbije koja je za njegovu obnovu pre dve godine obezbedila 600 hiljada evra.

"Suština je da je ovaj most svojevrsna veza i čini nas jednim gradom praktično Zvornik i Mali Zvornik i čini tu neraskidivu vezu između Republike Srpske - Bosne i Hercegovine i Srbije na ovim prostorima", navodi Zoran Stevanović, gradonačelnik Zvornika.

Svakog dana most pređe na hiljade ljudi. Zbog škole, posla i drugih veza koje se tokom leta učvršćuju zajedničkim manifestacijama.

"Ovogodišnja regata u organizaciji grada Zvornika i grada Loznice ima za osnovni cilj da pokaže zajedništvo dva naraoda sa leve i desne obale Drine, ali ujedno i da promoviše ono što imamo zajedničko a to je reka Drina", kaže Dejan Stalović, gradski menadžer.

Na Mali Zvornik i Zvornik meštani kažu oduvek su gledali kao na istočni i zapadni deo jednog grada. Pored mosta, vežu ih i brojne rodbinske i prijateljske veze koje su i pored svih nedaća ostale neraskidive.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
14° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се