Valjevcima smetaju neprijatni mirisi sa farme pilića

Oko hiljadu Valjevaca koji žive u blizini farme za tov pilića, predalo je peticiju gradskom rukovodstvu sa zahtevom da se što pre reši dugogodišnji problem zagađenja životne sredine. Ovaj slučaj privatne živinarske farme iz Beograda poznat je i gradskim i republičkim inspekcijama.

Na veoma jak smrad farme za tov pilića žale se stanari Donje Grabovice, Gorića i Novog Naselja u Valjevu. U Ulici Boška Stojanovića, gde se nalazi farma, prozori na kućama su zatvoreni, jer se u vazduhu osim neprijatnog mirisa oseća i velika koncenracija kiseline koja, uverili smo se, peče i nos i oči.

Nadležne gradske i republičke inspekcije kontrolisale su uslove i način rada farme "Pile prom Ćirković", čije je sedište u Beogradu. Republička ekološka inspekcija uputila je rukovodstvo Mesne zajednice Novo Naselje na Ministarstvo za zaštitu životne sredine.

"Istog dana smo u sredu prošlu, pre sedam dana, znači 24. jula, poslali Ministarstvu, odnosno Odeljenju za nadzor i predostrožnost pri Ministarstvu za zaštitu životne sredine i sad očekujemo njihovo postupanje", kaže Milan Gajić, odbornik u skupštini Grada Valjeva.

Vlasnik farme, Vladimi Ćirković, u elektronskoj prepisci potvrdio nam je da je, po inspekcijskom nalogu, započeta izrada Studije uticaja zatečenog stanja na životnu sredinu. Potom sledi javna rasprava.

"Da prepoznate probleme koji, koji mogu nastati iz rada te, iz rada te firme, a drugo da predloži mere koje mora ispoštovati i koje inspekcija na kraju krajeva će kontrolisati sutra da li su uradili. Ne budu li postupali po toj studiji, mi ćemo onda imati zaista mogućnosti i na kraju krajeva da dođemo, da preduzmemo najradikalnije mere", navodi Aleksandar Janković, načelnik Odeljenja za inspekcijske poslove Grada Valjeva.

Živinarska farma ovde postoji oko 50 godina, ali imala je prekida u radu. Sadašnji vlasnik posluje sedam godina i očekuje da, kako navodi, u razumnom roku svi zajedno dođu do rešenja problema.

broj komentara 0 pošalji komentar