I kravama smetaju vrućine

Kravama smetaju visoke temperature, a one koje su u štali, jedu manje pa je i produkcija mleka manja. Zato se na farmama trude da im, u skladu sa mogućnostima, obezbede što bolje uslove.

Zaposleni na farmi u Crepaji postavili su pre nekoliko godina velike ventilatore, a sad su instalirali i posebne prskalice za 255 krava, jer su primetili da visoke temperature utiču na produkciju mleka. Tih dana, krave pojedu mnogo manje od prosečnih 40 kilograma hrane dnevno, a smanjuje se i njihova reproduktivna sposobnost.

"Mogu da utiču na smanjenje mleka čak do 20 odsto i tako dnevno imamo i do 1000 litara manje u odnosu na zimske mesece, a što se tiče reprodukcije dolazi do pada čak i do 50 odsto,što prouzrokuje povećanje primene hormona", objašnjava Ratomir Tirnanić, veterinar na farmi.

Veljko Trajković, rukovodilac farme „Fotos" vratio se iz Sjedinjenih američkih država, gde je video na koji način se vlasnici velikih farmi bore sa toplotnim stresom kod životinja.

"Sve koje smo obišli u Dakoti, Ajovi i Minesoti su veliki sistemi i do 5.000-6.000 krava,sve je zatvoreno. Ugrađen je ventilacioni sistem tako da bočno izbacuju hladan vazduh kroz saće. Rashlađivanjem stvaraju mikro klimu u štali koja doprinosi stabilnoj reprodukciji, ishrani i stabilnom načinu proizvodnje", kaže Veljko Trajković, rukovodilac farme u Crepaji.

Kravama najviše smetaju velika vlažnost vazduha i temeperatura iznad 25 stepeni. Prskalice koje farmeri postavljaju, budući da je za njih izgradnja zatvorenih aklimatizovanih štala prevelika investicija, ipak pomažu da se životinje osećaju mnogo prijatnije.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво