Kragujevac: Sanacija ulica posle poplava

Obilne padavine koje su u junu zahvatile Kragujevac, izazvale su poplave i napravile veliku štetu na javnim i stambenim objektima. Najviše su oštećene strme ulice u obodnim delovima grada, koje će posle više decenija, obećavaju nadležni, biti asfaltirane.

U ulici Milutina Bojića u naselju Korićani, stotinak žitelja, decenijama muči isti problem. Posle svake obilnije kiše, gotovo da ostanu bez puta.

"Kako je ne mogu da vam opišem, ovde su bile jaruge od pola metra do 80 santima, jednostavno nije moglo da se prođe ulicom", kaže Dragan Knežević, a Rade Čekanović dodaje: "Malo veća kiša, dolazi do zapušenja šahti preko puta, kanalizacije, koja prelije preko asfalta i dolazi u našu ulicu koja odnese nam kamen koji je nasut."

U junskim poplavama,oštećeno je 70-tak ulica, koje su do sada više puta nasipane. Na sanaciji se radilo po prioritetima. Putevi su iznevelisani, nasuti kamenim marerijalom i vraćeni u prvobitno stanje.

"To su sve ulice koje su pod nagibom ulice bez asfaltnog zastora, a u najvećem broju ulica ne postoje drenažni kanali pored puta, postoje propusti koji su delimično ili potpuno zapušeni", kaže Andreja Ilić iz JKP "Šumadija" Kragujevac.

Samo na putnoj infrastrukturi, šteta je procenjena na oko 250 miliona dinara. Da bi problem bio trajno rešen, Kragujevac je opredeli 400 miliona dinara, za revitalizaciju i asfaltiranje kritičnih tačaka u gradu.

"Već smo potpisali ugovore sa PZP-om na 250 miliona, odvojili smo za JKP Šumadija-150 miliona, da krenemo u sanaciju i sređivanje te putne infrastrukture, gde bi cilj bio i asfaltiranje, tako da se nikad više u tim naseljima i ulicama ne dešavaju ovakvi problemi", kaže Vitomir Nedeljković, član GV Kragujevca za lokalnu samoupravu.

Sva sredstva koja su budžetom bila predvidjena za radove u celom gradu, sada su preusmerena, na infrastrukturu u prigradskim naseljima. Prioritet je i kišna kanalizacija, čija mreža nije dovoljna za grad veličine Kragujevca. Zato će, najpre biti iskopani novi i očišćeni svi drenažni kanali.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво