Volonteri iz sveta u dragačevskom selu Tijanju

Dragačevsko selo Tijanje ovih dana domaćin je mladim volonterima iz nekoliko evropskih zemalja. Udruženje građana "Inicijativa za razvoj i saradnju" iz Beograda i Mladi istraživači Srbije organizovali su volonterski kamp u okviru koga se do početka avgusta uređuje tijanska Osnovna škola.

Uveliko se sređuje dotrajala stolarija i učionica. Zbog toga se radi od ranog jutra a na ovom rasporedu precizan je plan šta svako od volontera radi. Mnogi su prvi put u ovom delu Evrope. Ne kriju oduševljenje tijanskom prirodom i gostoprimstvom domaćina.

"Prvi put sam u Srbiji. Izabrala sam Srbiju zato što volim da sarađujem i volontiram u novim projektima. Dopao mi se ovaj projekat i mogućnost da bolje upoznam zemlju", kaže Ana Kristina Lopez iz Španije.

"Oduševljena sam ovom idejom . Radoznala sam da vidim kako će sve izgledati na kraju. Takođe mesto je divno, kažu da ovde ima neka posebna energija. Očekujem da se vratim osvežena u Španiju", navodi Maria Navaro koja je došla iz Valensije.

"Ja sam učiteljica i drago mi je da imam mogućnost da nešto uradim i za srpske đake. Sviđa mi se vreme, nije toliko vruće kao u velikim gradovima. Priroda je čudesna i ovde su i ovce i krave, čujemo ih svako jutro i divno je", kaže Anastasia Kadikova iz Moskve.

Kamp je okupio mlade iz Rusije, Španije, Francuske, Češke i Srbije. Organizuje ga Inicijativa za razvoj i saradnju iz Beograda i Mladi istraživaći Srbije u sradnji sa opštinom Lučani. Pored uređenja u zgradi škole i biće uređeno i ovo dvorište.

"Ove godine smo odlučili da budemo ovde u Zapadnoj Srbiji i opština Lučani nam je ukazala gostoprimstvo. Kamp organizujemo zajedno sa Mladim istraživačima Srbije i sredstva mala, ali značajna su obezbeđena od strane Ministarstva omladine i sporta . Ostatak materijala i svega ovoga što smo ovde uspeli da nabavimo smo dobili kroz donacije od lokalnih privrednika i institucija", navodi Ivana Kecović iz "Inicijative za razvoj i saradnju".

Volonterski kamp traje do 5. avgusta. I tada bi ova zgrada stara više od jednog veka trabala da dobije novi izgled. Škola u Tijanju izdvojeno je odeljenje Osnovne škole "Milenko Šušić " iz Guče. Postoji više od jednog veka, ali nju trenutno pohađa samo tri učenika.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво