Šilopajska panorama: zadruge povećavaju proizvodnju i vraćaju mlade na selo

Poljoprivrednici iz gornjomilanovačke opštine sve više koriste prednosti udruživanja i podsticaja koje država daje za zadruge. U tom kraju je u protekle dve godine osnovano sedam zamljoradničkih zadruga.

Udružili su se prošle godine. Od države su dobili 50.000 evra pomoći. Opremili destileriju, hladnjaču i sušaru. Za preradu su se odlučili jer će, kako kažu, lakše plasirati gotov proizvod.

"Konkretno nismo počeli proizvodnju, donedavno smo radili građevniske radove koji su nas dosta koštali", objašnjava Branko Miličić iz Zemljoradničke zadruge Šilopaj. "Sad smo pustili konačno opremu u rad, krećemo sa otkupom. Nadam se da ćemo od ove nedelje početi da prerađujemo kajsiju da možemo da radimo kominu za rakiju."

Zadrugari imaju ukupno 40 hektara voćnjaka, a planiraju i otkup voća od drugih proizvođača. Za sedmoricu voćara iz Šilopaja udruživanje, veruju, donosi nove šanse.

"Pruža nam šansu, jer će se sve više mladih vratiti ovde da se podignu nove zasade", kaže Miličić, "jer nam je potrebna sirovina. Mi imamo neke zasade koje koristimo ali je potrebno još. Nadam se da će se svake godine biti sve više zasada voća i da će se sve više mladih vraćati. To je ideja kojom smo se vodili kad smo osnivali zadrugu."

A sve je krenulo od Udruženja "Šilopajska panorama", sa željom da se pokrene proizvodnja i da oživi selo.

"Mi smo dosta uradili na infrastrukturi, prosekli smo te lokalne puteve", ističe Dragan Marjanović iz tog Uudruženja. "Nažalost, regionalni put nije sređen i on je potpuno devastiran, oštećen, nije bezbedan za saobraćaj - ljudi ga jednostavno zaobilaze."

Voćarska zadruga u Šilopaju jedna je od četiri kojima je stigla novčana pomoć države, a sedam ih je proteklih godina formirano na području Opštine Gornji Milanovac.

"U toku su obilasci, dostavljanje izveštaja Ministarstvu, a takođe su veoma značajna i sredstva i u ovoj godini", navodi Milka Nedeljković, šef kancelarije za poljoprivredu Opštine Gornji Milanovac. "Sedamnaestog jula je raspisan konkurs za ovu godinu i već postoji veliki broj zainteresovanih poljoprivrednika koji nameravaju da se udruže i da osnivaju zadruge."

I lokalna samouprava znatna sredstva izdvaja za podsticaj poljoprivrede koju prepoznaju kao razvojnu šansu čitavog kraja.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво