Savremene kardiološke intervencije u KC Niš

Samo prošle godine 600 pacijenata iz jugoistočne Srbije dobilo je pejsmejker u Kliničkom centru u Nišu, što ga, po pejsmejker tretmanu, svrstava na drugo mesto kod nas, posle Kliničkog centra Srbije.

Osamdesetšestogodišnji Dragiša Stefanović iz Vranja boluje od angine pektoris, a od uputa za ugradnju pejsmejkera do same operacije proteklo je mesec dana, koliko je bilo potrebno za analize i pripremu.

"Imao sam zamor veliki, gušenje, baš mnogo, idem 50 metara i ne mogu više. Sad se osećam - nikad bolje, čini mi se. A drugo što mi se sviđa, što je organizacija i ljubaznost ovde svaka čast", kaže Dragiša Stefanović iz Vranja.

Niški kardiolozi u dve savremene angio sale ugrađuju pejsmejkere svih vrsta, od onih za tretman usporenog srčanog rada, do komplikovanijih sistema koji se ugrađuju u najsavremenijim svetskim centrima.

"Pejsmejkeri pokrivaju veliki deo kardiovaskularne patologije - poremećaj srčanog ritma, srčana slabost, prevencija nagle srčane smrti", navodi docent dr Tomislav Kostić, direktor
Kinike za kardiovaskularne bolesti KC Niš.

Zbog broja ugradnje pejsmejkera koji se stalno povećava, veći je i broj kontrola. Prošle godine bilo ih je više od tri hiljade, a taj broj se povećava i dalje.

"Možemo da korigujemo parametre na pejsmejkeru, da ih programiramo da bi pacijenti izvukli maksimum od aparata koje dobijaju", kaže prim. dr Aleksandar Stojković, kardiolog KC Niš.

"Ono što je bitno je da lista čekanja ne postoji. Postoji samo lista zakazivanja. Znači svi pacijenti kojima treba ova vrsta terapije dobijaju unapred određeni termin koji nije duži od mesec dana", ističe doc. dr Tomislav Kostić, direktor Klinike za kardiovaskularne bolesti KC Niš.

Koronarne bolesti i dalje su vodeći uzrok smrti kod nas, i najučestalije su. Tako se, sem pejsmejkera, na ovom odeljenju godišnje uradi i tri i po hiljade koronarografija, i ugradi hiljadu i po stentova.

broj komentara 0 pošalji komentar