Šapčani dobrovoljni davaoci krvi

Šabac je prvi grad u kojem je počeo da se primenjuje Zakon o transfuziološkoj medicini. Na novi način prikupljanja krvi, davaoci su se lako navikli. Ohrabruje činjenica da je u tom gradu sve više mladih davalaca.

Pored Šapčana koji krv redovno daju decenenijama, u sali Kulturnog centra i mladi koji to čine prvi put. Broj humanista se ne smanjuje ni u letnjim mesecima.

Svake srede u Šapcu se prikupi oko 50 jedinica dragocene tečnosti. Sve je više i žena koje se odlučuju da dobrovoljno daju krv.

"Bitno je da se povećava broj novih davalaca što nas posebno raduje, da ne brinemo i za naredne, nije to samo ova godina, već treba razmišljati o narednim godinama. Mi svakako možemo da budemo ponosni na to, jer smo prvi grad koji je po novom sistemu prošle godine počeo da radi, i kod nas su ustaljene svake srede te akcije dobrvoljnog davalaštva'', kaže Proka Martinović iz Crvenog krsta u Šapcu.

Dobrovoljni davaoci spasavaju živote, i primer su dobrčinstva u društvu.

"Mi rado dolazimo u Šabac, odličnu saradnju imamo, i sa Crvenim krstom, ljudima koji organizuju akcije u Šapcu, a i sa davaocima koji dolaze i rado daju krv, tako da, oni znaju koliki je značaj davanja, tako da, uvek se odazovu u odličnom broju'', navodi dr Dragana Stojić iz Instita za transfuziju krvi Srbije.

Krv je lek koji se ne može napraviti. Da bi je bilo dovoljno i u letnjim mesecima, pored redovnih u Šapcu organizuju i vanredne akcije. Sledeća velika je drugog avgusta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се