Novi Bečej: Za bolji rod vinove loze

Bolest vinove loze fitoplazma, kod nas se pojavila pre petnaestak godina i ukoliko se na vreme ne prepozna može da uništi rod i zarazi zemljište. Na susretu vinogradara Vojvodine u Novom Bečeju o ovoj bolesti su se proizvođači posebno edukovali.

Bolest fitoplazma je predhodnoh godina laboratorijski dokazana u vinogradima na Telečkoj lesnoj zaravni u Bačkoj. Tamošnji proizvođači umeju da je prepoznaju u ranoj fazi, jer kada se ne leči vinova loza se mora vaditi iz korena. Simptoma ima i u Banatu navodi Mirko Marić, vinogradar iz Crvenke, koji je o ovom problemu upoznao kolege na susretu vinogradara Vojvodine u Novom Bečeju.

"Preventivno je delovanje samo jakim insekticidom u junu i početkom jula, kada cikada jedna koja ga prenosi, to je leptir jedan, ona se uništi. Tako da lako se prepoznaje, list postane zadebljan i okrenut nadole. Kod crnih sorti on je crven, a kod belih sorti on je žut", objašnjava Mirko Marić iz Udruženja vinogradara u Crvenki.

Vinogradari iz Banata očekuju da će ove godine prinosi grožđa biti do 30 odsto niži nego lane, a da će za to osnovni uzrok biti loši vremenski uslovi.

"Ove godine će prinos biti nešto umanjen zbog toga što je u fazi cvetanja i oprašivanja vinograda, zametanja bobica bilo dosta kiše i vetra, tako da se vinograd nije dobro oplodio", navodi Branko Ilin, vinogradar iz Orlovata.

Savet stručnjaka je da se do berbe povede više računa o zaštiti vinograda.

"Dakle onu lisnu masu koju su ostvarili, da održavaju. Da održe lisnu masu na zapercima, lastarima drugog reda i da zaštitu vrše prema uslovima sredine, ali na nekih 10 do14 dana", kaže Đorđe Paprić, profesor vinogradarstva.

U Srbiji pod vinogradima ima oko 25 000 hektara, a za kvalitetniju proizvodnju prepreka je usitnjen posed, koji iznosi oko 0,28 hektara. Po popisu poljoprivrede vinogradarstvom se bavi oko 80 000 gazdinstava, a za više od 90 odsto njih ovo je dopunsko zanimanje u poljoprivredi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи