Šabac: Za energetsku efikasnost 2,5 miliona evra

U Šapcu, gradu koji je po uzoru na Evropu, lider u Srbiji po energetskoj ekikasnosti, potpisan je ugovor sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj o kreditu vrednom 2,5 miliona evra za nastavak projekta termoizolacije zgrada koje su povezane na daljinsko grejanje. Nosilac projekta je toplana u tom gradu, a rok otplate je 12 godina.

"Nastavljamo realizaciju ideje da Šapčani štede energiju i upravljaju potrošnjom" rečeno je posle potpisivanja ugovora o kreditu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj koji će se za koristiti za termoizolaciju 40 stambenih zgrada. Mera energetske efikasnosti, osim izolacije, kako je precizirano, podrazumevaju i ugradnju termostatskih ventila i delitelja troškova.

"Cilj nam je da građani štede i da njihovi računi budu što manji. Ta razlika u računima, znači ono što su imali ranijih godina i ono što će imati ubuduće omogućiće im da ovu investiciju vrate", kaže Slobodan Jerotić, direktor JKP "Toplana,, Šabac".

Mi se nadamo da ćemo ovakve projekte podržavati širom Srbije, s obzirom na značajne energetske uštede koje se očekuju i na uštedu u emisiji štetnih gasova", objašnjava Jelena Čeperković, iz Evropske banka za obnovu i razvoj.

Šapčani će posle izjašnjavanja imati priliku da biraju rok otplate kredita za izolaciju stana, najduže do 12 godina. Ugovori će biti različiti, na osnovu mogućnosti, što je za građane dodatna olakšavajuća okolnost.

Od 2010. godine kada je započet projekat energetske efikasnosti u Šapcu, do sada je urađena izolacija na 50 objekata kolektivnog stanovanja i na 41 individualnom. Za tu namenu izdvojena su dva miliona evra, sa vizijom da do 2050. godine Šabac bude energetski nezavisan grad.

Radovi će, kako je najavljeno, početi za tri sedmice, posle izbora izvođača i trajaće do kraja iduće godine, kada će početi novi ciklus, kako bi se ubrzano i dugoročno rešio problem termoizolacije zgrada.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи