Prva likovna kolonija u Rusandi

U Banji Rusanda u Melencima održana je prva likovna kolonija na kojoj je učestvovalo sedam slikara iz Banata. Učesnici su poklonili banji po jedan rad, koji će krasiti zajedničke prostorije u banjskom kompleksu.

Akademski slikar iz Zrenjanin Viorel Flora na ovakvim susretima slikara uvek kao temu izabere nešto što je vezano za ambijent u kome se nalazi.

"Ovo je vetrenjača u Melencima, koja ovde se vidi da je na staroj razglednici još od pre 150 godina postojala i ona je tad u tom nekom izgledu", kaže Viorel Flora, akademski slikar iz Zrenjanin.

Motivi koji su se našli na radovima umetnika su uglavnom vezani za zaštićeno prirodno okruženje Banje Rusande koja se nalazi na obodu istoimenog slanog jezera sa lekovitim blatom. Ovo je idealno mesto za umetnike, ljubitelje ptica, jer na prostoru Parka prirode živi 220 vrsta ptica, od čega se njih 85 ovde gnezdi.

"Od vajkada se bavim slikarstvom, to je moja večna tema. Položio sam prijemni ispit na likovnoj akademiji, ali u isto vreme me je zanimala i ornitologija, odnosno ptice, to je nauka koja se bavi proučavanjem ptica", navodi Javor Rajšanski, akademski slikar iz Vršca.

"Ja sam ovde naslikao vrapce veseljake, koji nas stalno bude, lete iznad nas i dočaravaju jednu dobru atmosferu", kaže Branislav Mišić, akademski slikar iz Srpske Crnje.

U Banji Rusandi najavljuju da će likovna kolinija biti tradicionalna, a da će radovi koje ovde ostave umetnici krasiti banjske prostorije.

"Naši motivi su bili da se pre svega da se opet neki novi sadržaji uvedu u banju Rusandu. I taj sadržaj ovog tipa znači da slike koje ovi slikari urade, slike koje dobijemo budu duhovna hrana svim našim pacijentima i korisnicima usluga", objašnjava Zorica Ćulibrk, direktorka Banje Rusanda.

Organizator likovne kolonije zrenjaninski akademski slikar Viorel Flora, a inicijator nekadašnji novinar RTS-a Nikola Božović. Učesnici su bili Adela Flora, Maja Jurić, Margita Salontai, Aleksandar Kačar, Branislav Mišić i Javor Rašajski.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи