Triatlonac iz Vrnjačke banje sam trenirao i osvojio sedam zlatnih medalja

Luka Janković iz Vrnjačke Banje prošle godine je počeo da trenira triatlon koji važi za jedan od najzahtevnijih sportova. Za 11 meseci na nacionalnim i međunarodnim trkama, bez pomoći trenera i sponzora, osvojio je 7 zlata. Pred sebe je postavio i ambiciozan cilj - da bude deo srpskog olimpijskig tima 2024. godine.

Sedam pobeda i jedno drugo mesto na triatlonskim trkama u Srbiji i Severnoj Makedoniji za vođstvo na tabeli Srpskog tratlonskog kupa u svojoj starosnoj kategoriji.

Put ka tom uspehu, 29-godišnji apsolvent arhitekture iz Vrnjačke Banje započeo je na Vlasinskom jezeru u avgustu prošle godine.

"Skinuo sam trening plan sa interneta, kako se spremiti za tiatlon za osam nedelja i po tom planu sam radio sasvim sam i tako sam se spremio. I pobedio u svojoj kategoriji", objašnjava Luka Janković, triatlonac.

Pre tiratlona, Luka je trenirao razne sportove, iako se na rođenju suočio sa upalom pluća i bakterijskim infekcijama koji su mogli da mu ostave posledice za ceo život.

"15 dana je bio u životnoj opasnosti i kad lekari nisu mu davali previše šanse, on je preživeo, izborio se", seća se Lukina majka Marija Stanković Janković.

Sada pokušava da se izbori sa nedostatkom novca koji mu je potreban za dalje napredovanje. Za sada se oslanja na sebe i porodicu koja mu je na početku deo opreme kupila na kredit. Koštaju i posebna ishrana i odlasci na takmičenja. Ali ne odustaje od svog sna.

"Životna želja mi je da odem na olimpijadu. 2020. Nema šanse, ali 2024. nadam se", kaže Luka.

Nimalo lak zadatak, kažu u krajguvečakom klubu čiji je Luka član.

"Na olimpijske igre se ne ide bez mnogo, mnogo ozbiljnih priprema i mnogo godina rada. Naravno, čak iako se propusti prilika, čovek ne treba da prestane da sanja. Na olimpijskim igrama sledeće godine će biti i triatlonaca koji imaju skoro i po 40 godina, tako da nikad nije kasno", navodi Marko Pavlović iz Kluba ekstremnih sportova iz Kragujevca.

Do tada, Luka će biciklom za Niš da se sprema za trku na Vlasini gde je započeo svoje uspehe, ali i za preostale ispite kako bi, uz medalje, što pre držao i fakultetsku diplomu.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво