Lekovito bilje i slikari u podnožju Suve planine

U Srbiji se održavaju brojne umetničke kolonije, ali specifičnost kolonije, u neposrednoj blizini najveće organske plantaže aromatičnog bilja u Srbiji, Tamjanica je u tome što je privatna. Nju je u okviru udruženja Pigmalion pokrenuo dugogodišnji kolekcionar umetničkih slika iz Slovenije Gorazd Ćuk, koji je u Srbiju došao najpre poslom, da bi se priključio uzgajanju bilja i proizvodnji ulja.

Za više od 200 hektara lekovitog i aromatičnog bilja u podnožju Suve planine se već zna ali malo ko zna da je ovo i mesto okupljanja umetnika iz celog sveta.

"Nisam znao šta je kolonija kada su me pozvali ni šta je tačno moj zadatak, ali mi je zvučalo zanimljivo, bilo je spektakularno kada sam došao, zapitao sam se zašto niko ne zna za ove lepote, sada se trudim da što više ljudi sazna za sve ovo", kaže Rajhard Šmit, selektor kolonije.

Gorazd Čuk iz Slovenije kroz osmeh za sebe kaže da je gastarbajter. Vlasnik je više od 50 ha bilja, ali i privatne umetničke kolonije Pigmalion, nedaleko od plantaže.

"Kad uđete u atelje, kupite sliku izlazite - to je jedno, a kad živite nedelju dana sa slikarem onda su te slike sasvim drukčije, gledam lepotu svako jutro, budim se u pet i gledam kako se budi dan i u tome uživam", navodi Gorazd Ćuk, vlasnik kolonije.

Smenjuju se ovog leta umetnici iz celog sveta, uživaju u mirisima i netaknutoj prirodi.

"Ostavljajući terpentin, laneno ulje i svakodnevne svoje mirise suočili smo se sa jednim božanstvenim mirisom smilja, lavande", kaže Zoran Ivanović, slikar iz Paraćina.

"Prvi put sam u Srbiji, oduševljena sam pejzažom, gostoprimstvom, razgovaramo medjusobno o umetnosti, toliko toga sam naučila", kaže Dženeviv Zakoni, slikarka iz Amerike.

"Svakako se razlikuje od drugih kolonija zbog uslova u kojima mi ovde radimo i ovo je zaista jedan lep primer kako može da da se mnogo dobre stvari ujedine u jednu celinu", navodi Milan Pantelić, slikar iz Beograda.

Udruženje Pigmalion treću godinu zaredom izdaje monografiju, a slike nastale u koloniji s jeseni prezentuju se na zajedničkoj izložbi.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара