Prijava štete od junskog nevremena u Banatu

U Zrenjaninu je u toku prijavljivanje štete zbog nevremena koje je pogodilo atare sedam sela 23. juna. Do sada je najviše prijava stiglo u mesnu zajednicu Čenta, oko sto poljoprivrednika je prijavilo štetu.

U Perlezu i Knićaninu, susednim selima je do danas stiglo nešto više od 30 prijava. Takođe je karakteristika da štete prijavljuju ratari sa više zemlje, dok je minimalan broj onih koji su vlasnici jednog ili dva hektara oštećenih njiva.

Procena je da od ukupnog broja pogođenih parcela na oko deset posto je potpuna šteta i na njima neće biti roda. Mi smo obišli njive na kojima je bila žetva pšenice, koja je obavljena samo do pola, jer je zemljište još uvek raskvašeno i kombajni ne mogu da uđu u te delove.

"Očekujemo smanjenje vodnog doprinosa ili poreza, nešto da nam umanje, jer pogođeni smo baš ovom elementarnom nepogodom. Plivaju njive tamo po ritu, skoro sve. U svakoj ima manje-više vode od deset posto do sto posto. Kako gde", kaže Milan Stanaćev, poljoprivrednik iz Perleza.

"Procentualno na teritoriji katastarske opštine Knićaninsigurno je 40 posto od ukupne površine ugroženo. Ne tražimo da to bude u punom iznosu, niti očekujemo, niti mislimo da može, radovali bi se kad bi moglo da kompletna šteta bude nadoknađena. Bili bi zadovoljni i sa troškovima ulaganja, odnosno proizvodnje, koji smo uložili na ovim površinama, da nam bude nadoknađeno. Ponovo kažem da ne zaradimo nego da preživimo ovu godinu i da nastavimo da se bavimo poljoprivredom i u narednom periodu" navodi Radoslav Jocić iz MZ Knićanin.

Još uvek je na snazi vanredna situacija na delu teritorije grada u katastarskim opštinama Čenta, Perlez, Knićanin, Belo Blato, Mužlja, Aradac i Elemir.

Postoje najave da će vanredna situacija biti ukinuta u ponedeljak, ali to neće uticati na postupak procene štete, koji može po Zakonu da traje do 60 dana od momenta ukidanja vanredne situacije.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи